29 May, 2015

Life As It Was


Moram priznati da često živim u nekoj prošlosti. Volim se sjećati stvari kako su nekad bile, proživljavati sjećanja iz djetinjstva i mladosti, sjećati se nekih uglova i livada, čekanja busa, svega onog što se u tom trenutku činilo tako nebitnim. Sanjar sam po prirodi i volim one kišne dane, ogromne šalice kave, relaksirajuću mjuzu i gubljenje vremena u vlastitim mislima.

Nekada me spopadnu i one misli što bih sve promijenila da se mogu vratiti u neko određeno doba. Ipak, s vremenom sam shvatila da ne bih mijenjala ama baš ništa. Svi moji usponi i padovi doveli su me do mjesta gdje sam sada i ne bih to mijenjala nizašto. Mog muža, koji mi je uz to i najbolji prijatelj i najveća podrška u životu, naš stan sa svim svojim manama i prednostima, pa čak i ova nezaposlenost - sve je to dio moje priče koju ću vjerojatno jednog dana vrtiti u glavi sa istim ovim osjećajima nostalgije kakav danas osjećam prema nekim davnim vremenima.

Nakon zadnjih par odlazaka doma shvatila sam da to više nije to - mjesto i kuća koje žive u mojoj glavi više ne postoje. Sve je drugačije, drugi je to svijet, kuće, livade. Drugi su to ljudi i novi neki klinci sada proživljavaju mladost tamo.

Shvatila sam da je Zagreb moj dom i volim ga više nego što sam mislila da ću ga voljeti. Volim njegove gužve i parkove i trgovine, volim neke nove uglove koji su mi sada bitni, volim pogled na grad u noći, volim (bar neke) ljude u njemu. Zagreb je dom, Zagreb je mjesto gdje ja dolazim kući.


A sve ostalo, neka ostane u glavi kako je bilo, zapisujem ta svoja sjećanja kako ih se sjetim i kad me uhvati nostalgija ali sam sretna da je to sada samo to - sjećanje :)

4 comments:

  1. Majski bluz :) Poistovecujem se onako, potpuno..

    ReplyDelete
  2. Ovo kao da sam ja pisala. Ja sam bila dovoljno luda da se vratim vjerujući da će sad biti bolje. Ali više nije to to. Tako sam i ja shvatila da ipak pripadam ovdje.

    ReplyDelete
  3. Da scitiram jedan od mojih najomiljenijih citata ikad "Nostalgija za mjestima tek je opsjena: svaka je nostalgija nostalgija za jednim nestalim vremenom i za jednim nestalim ja u njemu." Sto se samog koncepta doma tice, meni je drago sto se zapravo svugdje gdje sam zivjela osjecam kao doma i to nece prestat bit dom koliko god se promijenilo, al da ne bi sad mogla u potragu za doma 5, doma 6, doma 658 XD mogla bi :)

    ReplyDelete