14 June, 2015

It's a Miniature World

Sve je počelo davne davne '91-e. Mala Ja, od 7 godina bila je u Njemačkoj u izbjeglištvu. Teta nas je često vodila u skitnju po gradu što je meni, djetetu iz manjeg sela u kojem su tada još sve trgovine bile "dobardan-izvol'te", bilo fascinantno. Najljepši dio skitnje mi je bio kada nas je odvela u veliku trgovinu koja je bila podijeljena na više katova a u podrumu je bio dio s igračkama. Cijeli kat samo sa igračkama, nezamislivo za nekog tko je došao iz tako malog mjesta kao ja! I to ne samo da su prodavali igračke već je puno toga bilo izloženo i mogao si se igrati s njima. Glavna atrakcija za mene bila je Playmobil viktorijanska vila iliti dollhouse sa hrpetinom soba i detalja. Svaki put sam zaglavila uz nju i jedva se dala kući.



Bila je užasno skupa kao što je i dan danas (Playmobil kućice su oko 1000kn + namještaj za sobe je oko 200-tinjak kn po sobi) ali mi je ostala kao neostvareni san i još uvijek s nostalgijom mislim o njoj.

Vrtimo malo vrijeme unaprijed, dolazimo do vremena kad Mala Ja ima 10 godina. Otvorila se prva "trinajstica" u mom selu i svi su bili fascinirani. Svaki dan nakon škole sam šibala tamo i gledala svu onu silu sitnog i jeftinog drloga koji je čak i po tim jeftinim cijenama bio izvan mog dosega. I onda jedan dan pojavili su se držači za knjige u obliku minijaturnih soba koje sam jednostavno morala imati! Koštali su oko 8kn komad a ja sam dva tjedna skupljala onu kunu-dvije što bih dobila za školu da si ih mogu kupiti. Već tada sam voljela knjige i imala svoju malu kolekciju dječjih knjiga i tako nešto, uz moju ljubav prema dollhouse-ima bilo je savršeno za mene. Napokon sam skupila dovoljno novca za dvije sobe (mislim da je bilo 4 sveukupno) i kupila si ih. I dan danas ih imam, stoje mi tu na polici :)


Vrtimo vrijeme dalje dalje i sad sam matora kokoš :) I pišem post o svojoj neispunjenoj ljubavi prema minijaturama i kućicama za lutke. Zanimljivo, same lutke ne volim (nekih se čak i bojim - previše hororaca sam gledala) ali kućice i detalje obožavam. Pa vam danas donosim hrpicu slika fascinantnih kućica i minijaturnih stvarčica koje su mi zapele za oko :)







I dalje preferiram kućice u nekom starinskom stilu i sa što više sitnog drloga :) 



Zadivljena sam sposobnošću ljudi da naprave ovako sitne i realistične stvari! Kupila bi ih sve! :) 



Mislim stvarno - ja ovo ne bih mogla ni držati sa ovim mojim drhtavim rukama! 







Jako mi se sviđaju i ove pojedinačne sobice, podsjećaju me na moje držače za knjige samo u upgrejdanoj verziji :) 





Mislim da želim živjeti u ovoj!



Ovo je kao Secret garden ali na krovu :) 


Kućice su na žalost i dalje skupe ali barem se njima danas bave i odrasli pa ne ispadam neki freak prirode :) Ako budem u mogućnosti jednog dana, pokušati ću nabaviti jednu, makar i onu od jedne sobice, tek toliko da imam sa čega prašinu brisati. A do tada, svoje kućice mogu praviti samo u Simsima i uživati u slikicama na netu. Nadam se da vam se post svidio i da sam možda nekog i preobratila u ljubitelja minijatura, sitnog drloga i malih čarobnih kućica :) 

8 comments:

  1. mogla bih pogledati neku izložbu o minijaturama, ali nikad neću imati strast koju ti opisuješ kad pišeš o njima :)
    ja bih vjerovatno bila izritirana malim kućicama po kući, i sve spakirala u neku kutiju :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ikad dobiješ koju, daj ju meni :D

      Delete
    2. kako se s toga briše prašina hahhahahhaha
      meni su neke slatke, neke su mi kao iz hororaca
      a s nekima bih se igralaaaaaaaa

      Delete
    3. Na Pinterestu niko ne mora brisat prasinu xD Mislim da je većina ovih sobica ko u staklenoj kutiji pa se valjd ne hvata tak jako, neam pojma O_o Javim kad nabavim jednu :D

      Delete
  2. sad si me sjetila da sam ko klinka htjela sama radit tako neke minjature u onom kratkom periodu dok sam se igrala s barbikama pa za njih, nazalost moje hrenovcice nisu dovoljno talentovane za takvo nesto :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam pravila plastelin hranu za moje Playmobile :D Samo kućicu nisam imala, šmrc :(

      Delete
  3. Ajmee koji povratak u djetinjstvo. Ja sam bila prava šopingholičarka kad su se otvorile te trgovine sve po 13 kn. Većinu ušteđenih kunica sam potrošila na razne ukrase za sobu. Bit će da sam tamo ispekla zanat :D
    A minijaturice su baš cute. Meni je to ljepše za gledati nego imati jer majušne stvari mi redovito ispadaju iz ruku pa bih vjerojatno samo poživčanila s njima. Ali da bi ih bilo lijepo imati na polici biiii :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vjerujem da bi i ja pol toga pogubila, al nije da ću nabaviti koju uskoro pa mogu sanjarit kako bi to sve savršeno izgledalo :D

      Delete