23 July, 2015

Oluja


Trčim na balkon unijeti moje biljčice. Elektricitet je u zraku, sprema se oluja. S oblacima se onaj dio živosti koji je bio skriven zadnjih tjedana vraća u mene. Ne volim ljeto, ne volim vrućine i nemam klimu. Savršena kombinacija. Trčanje po biljčice (jer su narasle ko lude pa da mi ih vjetar ne polomi) podsjetilo me na oluje u Slavoniji dok sam još živjela tamo.


Volim tu paniku i užurbanost i uzbuđenje pred oluju. Kada sparni vrući zrak otpuše hladniji povjetarac. Kada se nebom kotrljaju sivi teški oblaci. Kada čujem grmljavinu u daljini.


U Slavoniji je taj naglo dignuti vjetar značio trčanje u bašću po veš koji se suši, trčanje po dvorištu i zatvaranje silnih vrata na šupama, spremištima, ganjanje životinja i ljubimaca u njihove nastambe i provjeravanje dal je sve ok a potom iščekivanje prvih kapi na terasi.


Ovdje u Zagrebu znači spašavanje mojih biljčica i zatvaranje krovnih prozora.


Ali nešto je ostalo isto - olakšanje zbog nižih temperatura, uživanje u tom prirodnom kaosu i strah i uzbuđenje dok nad gradom tutnje gromovi. Volim oluje. Osjećam se kao da se s oblacima vraća moja volja za životom koju sam izgubila zadnjih tjedana na ovih +38C. Sada čekam prve kapi kiše.

13 comments:

  1. U Dalmaciji je čak i jaka tuča bila. Inace, malo je reci da obozavam ljeto, mogla bih mjesecima biti na +40 :D ali slazem se s tobom da ima nesto dobro i uzbudljivo u onom stanju pred oluju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čujem da je i u Slavoniji bila tuča. Kod nas je samo kiša, na sreću. Ti mora da si ljetno dijete, ja sam zimsko, meni paše hladno xD

      Delete
    2. Jesam skroz :D i rođendan mi je 18.7. :D

      Delete
  2. sad sam se vraćala s joge, i nisam ni kišobran otvarala, samo sam puštala da pada po meni <3
    baš baš je bolje. tek sad vidim koliko je jako vruće i teško bilo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. joj ja krepavam doma, niš mi se ne radi, odmah i blog pati -.- Kad krene jesen, krenut će i postovi :D

      Delete
  3. Blagiš vama, kod nas ništa od kiše do ponedeljka. :/
    Ja najviše volim vetar, onako kad iznenada dune, pa dok ukućani trče po veš i biljke, ja samo stanem, zatvorim oči i uživam u vetru. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ljenštino pa trči i ti pomagat xD Je, vjetar je najbolji dio :D Gromovi nisu xD

      Delete
  4. ja imam osjecaj ko da je ohladilo na pet minuta pa je sad opet sve isto >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja. noć je bila nešto lakša al ne kužim ove temperature. danas skok s 20 na 35 opet. da je ovakva oluja svaki dan, cijeli dan :D

      Delete
    2. Najavili su još kiša, ja držim fige jer evo topim se opet. Jučer sam sve pootvarala da se izlufta, čudo da nas nije ubio propuh xD

      Delete
    3. "promaja ubija!"
      (svaki balkanac ikad)


      :D

      Delete
  5. Nikada se nisam radovala kiši kao ovaj put. Još da je padala malo duže, ahhh. Ali barem je nešto malo rashladilo. Jedva čekam jesen!!!

    ReplyDelete
  6. Tako je bilo i u Osijeku prije par dana, strasno, mocno i lijepo istovremeno :D

    ReplyDelete