18 March, 2016

From Book to E-Book

Čitam od kada sam imala pet godina. Knjige su moja velika ljubav. Obožavam knjižnice, obožavam miris knjiga, obožavam police prepune knjiga. Kada su se pojavile prve knjige koje su se mogle čitati na kompu, nisu mi pasale. Nekako mi to nije bilo to. S vremenom, tableti i čitači su postali jeftiniji i prije nekih dvije godine kupila sam si prvi tablet. Sami readeri me nisu mamili jer sam tablet prvenstveno kupila da bih mogla igrati neke igrice koje sam vidjela da muž igra na svom tabletu. Kako mi je trebao novi komp (koji sam uzimala na rate) ubacila sam i tablet uz to, jer mi je po cijeni bilo svejedno hoću li platiti još 50kn više mjesečno ili ne.


Pokušala sam čitati na njemu al mi se nije sviđalo. Aplikacija koju sam skinula za e-books je bila meh, preskakala po 5 strana kad bih kliknula da ide na iduću i slično. A onda mi je muž preporučio ovu aplikaciju i tu je sve krenulo. Aplikacija je stvarno super, jednostavna za korištenje, ima opciju za čitanje po danu (crno na bijelo) i noćnu (siva slova na crnoj pozadini), savršeno radi, ma milina.

Nekako u isto vrijeme mi je dosadilo ići u knjižnicu. Godinama sam kupovala knjige ali kako nemamo više mjesta u stanu za nove, krenula sam podizati knjige kao u mladim danima. No, često bi knjiga koju sam izabrala ispala bezveze pa je od 10 knjiga jedna bila ok. Tu su uskočili torenti i net. Koja radost kad sam skužila da mogu pronaći skoro svaku knjigu koju vidim na Goodreadsu a da mi je zanimljiva. Čak i ako ne nađem tu jednu, sam Goodreads nudi hrpetinu zanimljivih koje mogu pronaći na netu i čitati ono što mi se zbilja sviđa. Ok tu i tamo uleti koja meh, ali sad je jedna loša na 10.


Ove godine sam si zadala 55 knjiga u godišnjem Goodreads challenge-u (kojeg obožavam, radujem se 1.1. samo da mogu staviti novi challenge) i sve mi se čini da ću morati povećati broj jer sam već pročitala 25. Neki dan mi je krepao moj stari tablet, ali na sreću imam super muža koji zna koliko sam opsjednuta čitanjem pa mi je isti dan kupio novi koji je stigao za dva dana.

Sada knjižnicu nosim na svom tabletu, dodajem knjige preko google drive-a, brišem koje sam pročitala, radujem se onima koje dodam i koje su na čekanju.. Pokušavam ne natrpati previše knjiga na njega jer onda ne znam koju bi krenula prvu čitati pa na kraju čitam pet odjednom. Život je prekratak za loše knjige.


Pišem ovaj post da svima koji imaju stav - nije mi to to kad ne čitam pravu knjigu - pokažem da iako tako mislite, ako je netko opsjednut knjigama kao ja mogao preći na e-knjige, možete i vi. Samo vam je potrebna prava aplikacija :) Još samo da izmisle borić s mirisom knjiga da ga objesim na tablet i to će biti to :)

15 comments:

  1. Ja se nosim mišlju da nabavim kindle. Mislim da bi mi zaista koristio. Inače najviše volim prave knjige :-) ali vremena se menjaju tako da sam spremna za nove izazove

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema do pravih knjiga, ali treba i financija i mjesta u stanu za nove :D

      Delete
  2. Ja sam dobila pre dve godine tablet.
    Još uvek je živ :D
    Nosim u njemu ogroman broj knjiga i ne razdvajamo se nikada.
    Gde ja tu i on.

    Nema šanse da negde idem, a da ga nisam ponela.
    Ukoliko mi se čita, a nemam štiva pri ruci nastaje prava tragedija.

    ReplyDelete
  3. P.S. Mislila sam da se nikada neću navići na njega, ali pošto su knjige u pitanju, jer ga maltene samo za to koristim, desila se ljubav na prvi pogled :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.S. Koristim Aldiko.
      Do sada me nije izneverio :D

      Delete
    2. Tak sam i ja mislila, nema šanse a sad ne mogu bez tableta :D

      Delete
  4. Replies
    1. Uvijek zadebljam linkićee u svom postu ali evo još jednom: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.kill.geek.bdviewer&hl=en :)

      Delete
  5. Kao što sam već negdje bila spomenula e-reader sam zamijenila s nekom curom za parfem... eto, toliko o mojoj oduševljenosti elektroničkim knjigama. Iako čitam knjige na mobitelu, ali samo ako određene knjige nema u knjižnici. Mislim da su e-knjige super, ali kako ja čitam isključivo hrvatsku književnost malo se toga nađe na internetu, a da vrijedi. Ako netko nešto skenira to je koma za čitati, a koliko znam na hrv. postoji samo ova aplikacija https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lamaro.tookbook.library&hl=en

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja čitam epub format, budu odlični, kao prave knjige. Pdf-ovi znaju biti ružni i weird. Čitam sve OSIM hrvatske književnosti pa skoro ništa ne mogu pronaći u knjižnici ali zato na sreću, svega ima online :) Pola mojih knjiga koje doma imam, ma lažem, 85%, je na engleskom, mislim da mi je skoro lakše čitati na eng neg hrv :D

      Delete
  6. Nemam ni tablet ni readere. Nije to principijelno "ne", ali većinu dana gledam u ekrane, baš baš imam potrebu, kad već čitam, čitati nešto na papiru. Osim toga, toliko malo knjiga pročitam godišnje da mi se trenutno ne isplati uopće krenuti u taj pothvat.A jednog dana kad krenem, sve ću te ispitati, koji čitač, koje app..todos! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja imam tablet a ne reader jer onda mogu sve s njim - i gledat youtube, i čitati, i po netu landrati.. Nekako su mi readeri ograničeni, posebno kad nemaju osvjetljenje pa da uz njega još moram i lampu paliti, neka hvala.

      Delete
  7. ja sam isto prije mislila da se nikad nec moc maknut od papira, al sad sam stava samo nek je dobra knjiga ma na cemu god je napisana samo da je citljivo. jedino kod ucenja su mi problem ekrani i tu volim imat na papiru napisano nekako lakse ulazi u glavu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš to, i slažem se za učenje, ne moš crtat doodlove po rubu dok se praviš da učiš ak je tablet :D

      Delete
  8. vooooolim knjige, papirnate. prije 2 godine sam skoro sve svoje knjige preobličila u biblioteku koju gosti u mome pansionu mogu koristiti i čitati. to super funkcionira. inače, puno naših gostiju provodi dane ispod bora sa hrpom knjiga. prošle godine nisu čak ni nosili puno svojih jer su vidjeli da imaju kod nas uzeti svašta za čitati. imam knjige i na engl, njem, tal, čak češkom. ali žaaaaarko želim nabaviti knjige naših domaćih pisaca (Šenoa npr) na engl, njem i sl. Kad stranci dolaze, da čitaju malo našu kulturu, a ne svoju, razumiješ? prije par dan se na fb pojavila nova stranica koja stavlja linkove raznih e-knjiga na hrvatskom, i naših i stranih autora, i to mi je super. ali ja bih tako rado štampane knjige naših autora na stranim jezicima. ima li tko kakvih saznanja?

    ReplyDelete