14 August, 2013

Om Nom Nom Iliti Poslovna Foodara

Danas ću vam pisati o hrani. Ne, neće biti recepata ni trikova za kuhanje niti išta slično. Pisati ću vam o tome što ovih dana nosam na posao da ne kruljim na kolege i ne plašim stranke.

Firma u kojoj sam prije radila u Osijeku nalazila se u centru grada. Pod pauzom sam mogla skočiti do par različitih pekara, Konzuma, DM-a i hrpe ostalih trgovina te je izbor što ću jesti pod pauzom bio ogroman. Mogla sam jesti kuhano, mogla sam jesti čips, tako da hranu nikada nisam nosila od doma. Firma gdje sada radim nalazi se bogu iza nogu. Pošto, ukoliko idem gradskim prijevozom, putujem oko sat vremena do tamo i mjenjam (hvatam) četiri različita busa/tramvaja nemam baš veliki izbor gdje ujutro mogu kupiti nešto za pauzu. Izbor mi je jedna pekara i jedna trgovinica blizu firme, u kojoj su cijene duplo veće nego npr u trgovini gdje inače idem, a izbor duplo manji.

Kada sam nedavno kupovala plastične posude za moj špajiz (o kojem sam napisala cijeli post ) naletjela sam na zgodnu posudicu i tu mi je na pamet pao bento. Inače, bentom sam oduševljena od kada sam prvi put saznala za njih! Za one koji ne znaju što je bento evo vam linkić , ali ukoliko ste fan kjut hrane i ukrašavanja hrane upozoravam vas da ćete izgubiti bar dva sata guglajući slike slatkih benta! Mene je ideja oduševila i čak imam jedan originalni iz Japana koji sam koristila za putovanja od Osijeka do Zagreba. Evo kako taj izgleda (čak na njemu piše Made in Japan a ne China omg omg)

 photo 632202421_o_zps8c1dd5e4.jpg

Uz njega sam si kupila i posudice za umake, male tubice za začine (iako kažu da su za umake samo nemam pojma kak da ih natjeram unutra pa meni služe u druge svrhe) i plastične čačkalice u obliku životinja. Imam čak i par knjiga o bentama, uglavnom obožavam ih! ♥ Ovih dana ipak nisam nosila taj na posao nego ovaj iz Ofertissime u krpenoj vrečici od originala koju ćete moći vidjeti na pojedinim slikama ispod bente :)

Povratak na trgovinu i pekaru i pauze - kada sam počela raditi kupovala sam uglavnom stvari u toj trgovini i na kraju mi se dnevni obrok od "silnog izbora u trgovini" sveo na prstiće. Na kraju su mi se prstići toliko zgadili da sam ih uglavnom bacala nepojedene. Pekara nije bila ništa bolja, neki sendvič i to je to, nula vitamina i raznolikosti a cijena mašala.

Tako da me na godišnjem pogled na tu kutiju opalio po glavi i rekoh - to je to, idem si popraviti prehranu i malo zdravije živjeti, pri tome uštedjeti a i uživati u pauzi a ne zgražavati se nad suhim prstićima u torbi.

Tu napokon dolazimo do slikica pa da vidimo što se jelo ovih dana od kada sam krenula raditi. Samo da napomenem - voće je uglavnom međuobrok, ono što pojedem oko 10 a na pauzu odem oko 12, tako da u biti cijeli dan pomalo jedem a ne kao do sada, cijeli dan ništa ili skoro ništa pa se u 17h na ručku prejedem i onda me sve boli :)

 photo Photo3055_zps23346029.jpg
(Prvi dan sam se naravno u pol pauze sjetila da bih ovo mogla i slikati, kada je već pola sendviča bilo u mom želudcu. Sve slike slikane mojim crappy mobitelom, otud crappy kvaliteta :)

 photo Photo3059_zps09defd6e.jpg

 photo Photo3060_zps8e70e918.jpg
Dodataka za bento ima mali milion (pribora jel) ali savjeti sa stranjskih bento blogova govore o tome kako ne trebate naručivati hrpu stvari s eBay-a (bez obzira koliko su kjut) jer hrpu toga možete nabaviti i u svojoj blizini i koristiti bez beda. Tako sam ja kod ovog bente koristila vilicu iz Surf'n'Fries kao vilicu/noz za namaz.

Usput, savjet od mene, čačkalice koje inače idu u bento (jedna se vidi na prvoj slici, žirafa) su ful debele pri dnu i od slabe koristi osim da vam razvedre dan. Bolje kupiti one plastične čačkalice za masline kojih ima u svakoj trgovini za 5-10kn a dobije ih se 30-40-50-ili koliko već komada.

 photo Photo3071_zpsa298ceb8.jpg

 photo Photo3078_zpsaaf197e5.jpg

 photo Photo3083_zpsf815d748.jpg

 photo Photo3085_zpsae9adcd3.jpg

Znam da bi moglo biti još kreativnije i zdravije ali tek se ufuravam :) Ipak, mislim da je ovo veliki napredak od suhih prstića. Super stvar s bentom je što možete kupiti paket stvari (kao rižine krekere/spešl kruh za sendviče/nareske i slično), podijeliti ih na više obroka i ušparati. Jedan sendvič u Dubravici npr vas dođe 15-20kn a mene cijeli obrok dođe manje. Isto tako, makar ujutro morate uzeti 10-15 minuta za pripremu (ili navečer čak!) kasnije ne morate razmišljati o tome kakvo je vrijeme vani, hoćete li stići do trgovine, što ćete kupiti i slično.

Japanci bente prave kuhane ali se ja za sada držim ovih sendvič/svježe povrće benta. Možda kada zahladi budem malo produktivnija što se toga tiče :)

Moram se zahvaliti Bitchy što me je opskrbila keksićima i namazom za dva dana :) Ako ikad budete imali priliku, žicajte ju za namaze, žena ih pravi savršeno! ♥♥♥

Nosite li vi hranu na posao ili kupujete nešto usput? Imate li skrivenu ljubav prema nefunkcionalim čačkalicama? Odgovore na pitanja, savjete i ideje, ukoliko ih imate, molim ostavite u komentarima :)

12 comments:

  1. Ja sam totalno izgubila volju da smišljam šta ću jesti na poslu, sve mi je dojadilo u okolini, iako je izbor stvarno veliki. Dala si mi super ideju i nikad se ovog ne bih sjetila, a kamoli saznala kako se zove, da nije tebe :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pripremi se na višesatno guglanje slika sad haha xD nedo bog da odeš na eBay gledati stvarčice za bento :D hehe

      Delete
  2. Hahah,i ja to od rize zovem stiropor! :D A sad sam gladna od gledanja ovog.. I mnogo mi je sladak taj medved.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiropor je zakon xD Sad čak i ima neki okus, oni prvi koji su se pojavili su baš bili ko stiropor :)

      Delete
  3. U periodu kad sam non-stop putovala, u mom bentu bile su i sarmice od vinovog lista i rizoto i grilana piletina..ma svasta :))
    Treba samo malo volje i sve lepo predje u naviku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, nije teško kad se ufuraš. Japanci inače znaju u to stavljati ostatke od ručka pa si spreme fino na posao. Samo moja ne dihta baš najbolje pa ako budem nosila kuhano ću morati u original bentu da mi ne bude puna tašna sosa xD

      Delete
  4. ajme ovo je odlično! super način da sve svoje skuhano spakiram u manje od 5 posuda koje inače nosim na posao:) di tog ima za kupiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ofertissima za nekih 15kn. Ja sam našla u onoj u Dugom Selu kad sam kupovala sve za špajiz. Jedino što moraš paziti ako je kuhano a da ide iz njega neka tekućina da ti se ne pomješa jer kad staviš poklopac nisu te posudice ful do vrha pa ti se može izmješati. Meni je ovaj zadnji sendvič imao malo okus na dinju npr xD Ali pogledaj si druge kutijice, vidjela sam npr kutiju u kojoj su dvije male plastične kockaste a svaka ima svoj poklopac. Tako da pregledaj razne pa nađeš najbolju koja ti odgovara. Ova prava bento sjeda super i još ima kao tu gumu okolo koja drži dva nivoa i poklopac zajedno pa nema brige oko toga hoće li iscuriti nešto ili ne.

      Delete
    2. A za originalne bente pogledaj eBay. Ima tona bento box-ova i pribora ♥

      Delete
  5. Veciti problem - sta sutra jesti na poslu? :( Ali, ova ideja za bento me je odusevila. Gde stvarno to ima da se kupi? Dosta mi je vise da peske vuglim kojekakve cinije na posao, i onda da sa tanjirima i nozem setam od kuhinje do ofisa po hodnicima, sve pred strankama... Ovako lepo sve iseckano imas, i samo da jedes!

    ReplyDelete
  6. jao ovo je totalno fora :D definitivno puno bolji izbor od pekare

    ReplyDelete
  7. Pa ovo ti je odlično! Ukusno i zdravo.. ne moš bolje :))

    ReplyDelete