26 February, 2014

Food & Diet Thingies

Prošle godine sam vam pisala o tome što nosim na posao za jesti, pa rekoh vrijeme je za novi food post :) Post moram započeti sa tužnom istinom da sam u zadnjih 6 godina nabila oko 15ak kila viška. Prvo sam bila užasno žgoljava, pa kad sam se malo po malo počela debljati to me nije previše brinulo. Kada sam se preselila u Zagreb nisam imala posao pa sam od lapinjanja i sjedenja za kompom cijeli dan pokupila još koju kilu a od stresa na kraju prošle godine mislim da sam natukla jedno četiri kile na sve to. Katastrofa.

Još 2012-e sam ja započinjala sa vježbanjem, ali lijena kakva jesam tog bi se režima držala tjedan-dva, ne bih vidjela rezultate i odustala bih. Dijetama nisam vjerovala zbog jo-jo efekta i nije mi se dalo gubiti kile da ih nanovo dobijam. Gladovanje kod mene nije dolazilo u obzir jer bi mi čim ogladnim užasno pao šećer, sva bih drhturila i bilo bi mi loše dok ne bih nešto pojela.

Tako su prolazile godine i onda pljus, reality check, život ne traje vječno, nemoj godine kada trebaš biti sama sebi super i zadovoljna potratiti bezveze, ljuta na samu sebe a ne poduzimati ništa. Jedna legica mi je pričala o načinu prehrane na kojem je izgubila dosta kilograma s tim da joj se ništa nije vratilo pa sam rekla - fuck it, idem i ja probati. Dijeta je keto i za razliku od Atkinsove kojoj je slična, ne preporučuje nezdrave masti. Bazira se na rezanju ugljikohidrata i šećera na minimum a povećanju unosa masti i proteina.

Iako kažu da je prvi tjedan na ovoj prehrani najteži, meni nije teško pao. U kaosu koji sam imala tih dana lijepo je bilo imati osjećaj kontrole nad barem tim sitnim dijelićem života. Uz to, slatko nije moja slabost, ja padam na čips tako da mi rezanje šećera nije neki bed. Za kavu, bez koje ne mogu, sam nabavila vrhnje za kavu (mlijeko ne smijem) i Natreen, za druženje s ljudima sam pronašla alternative (Colu Zero i špice, umjesto drugih sokova i grickalica) i malo po malo se potpuno ufurala u taj režim.

Najbolje od svega je to što, nakon prvih tjedan dana bez ikakve promjene, su se kile počele topiti. Prvo onaj dio za koji kažu da je voda ali na sreću na tome nije stalo. Škembica koju sam kopčala na 13-u rupu kaiša (gledam od kraja kaiša prema sredini) smanjila se na 14-u rupu, pa 15-u,16-u.. Uz to nestalo je padanje šećera koje me prije užasno mučilo, nestala je glad u pola noći koja me inače hvatala oko 21-22h, a kile su se topile.. U mjesec dana skinula sam oko 8 kg. Sada, 50-i dan od kada sam počela s ovim načinom prehrane, negdje sam u minusu 9 kila. Normalno kako sada više nemam toliki višak kao prije, mršavljenje se usporilo pa sam počela sa dizanjem utega da učvrstim moju slabu točku - ruke.

Ja sam prezadovoljna, nema više muffin top-a, lice mi je opet lijepo a jagodične kosti baš onak divno istaknute.

Nego, da napokon dođem do te hrane, evo što se sada nosilo na posao - uglavnom meso, salata, sirevi i jaja. I mogu vam priznati da se sa ovim načinom prehrane smanjio i moj apetit, zna biti dana kada sve pojedem ali i onih kada mi pola ostane, što mi se sa sendvičima skoro nikada nije događalo.

 photo CAM00180_zps83021403.jpg

Žao mi jedino što se na početku dijete nisam fotkala da imam one prije i poslije fotkice, ali možda i bolje. I ovako nekad previše dijelim na blogu, ne morate baš znati kako su moji šlaufići izgledali :) Ostalo mi je još 6kg za skinuti, držim fige da to skinem do ljeta pa da opet bezbrižno pokazujem guzicu Zadru :)

11 comments:

  1. Kile su otišle samo prehranom? Bez aerobnog treninga (trčanja, skakanja i sličnih vježbi u kojima iznojiš dušu)? Ne znam, skeptična sam prema svim tim dijetama. Čini mi se najzdravija kombinacija prehrane i vježbanja.

    Ne solim pamet.. samo mi je to dosta zanimljivo :D
    A na neki način i struka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prehrana i dizanje utega. Ovaj način prehrane ne ide uz aerobne vježbe jer ipak manje snage za skakanje imaš kad unosiš manje ugljikohidrata. Ukoliko se vježbaju aerobne vježbe prije njih treba jesti ugljikohidrate ali ja nisam htjela izlaziti iz ketoze tih prvih mjesec-mjesec i pol pa sam se više fokusirala na utege + želim ruke sredit pa mi to taman ide :)

      Delete
  2. Kad gledam ove tvoje slike sad izgleda mi sve ukusno i mislim mogla bih se tako hraniti, ali kad bi doslo do toga, mislim da ne bih mogla da izdrzim.. :D

    ReplyDelete
  3. sad ću ja ko brižna mama kvočka :) :
    samo pazi na zdravlje.
    super se to topi, taman za vjenčanje, ha?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pazim, pazim.. Mene više ljeto brine xD

      Delete
  4. svaka ti čast! :)
    što večeras? daš mi neke prijedloge :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa u biti isto što smijem preko dana - svjezi sir, sardine, nareske (puretina, piletina, ne baš parizer npr), klasični sir i tak. Ja sam sad na 101 vrsti sira :D A za grickalice ak me navečer uhvati uzmem bučine sjemenke :)

      Delete
  5. odlično baš mi je drago da si uspjela , da se odmah pohvalim i ja sam s teškoh 80 pala na 60 samo sam pazila na prehrani izbacila slatko i grickalice ubacila voće i tako još svašta nešto zdravo i uspjela najbitnija je volja a vidim da je i ti imaš puno i baš mi je drago , ja vježbam trenutno t25 super je i uvela sam ujutro čašu vode s pola limuna kažu da pomaže svrati i kod mene pozzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woohoo odlično! Svaka čast! I ja ujutro vodu s limunom, to mi je prvo prije kave :)

      Delete
  6. Uh i ja bi trebala tj. htjela smršaviti 5-10 kg pa mi je i ovaj tvoj članak motivacija. Uvijek krenem, pa izgubim recimo 4 kile i onda odustanem i to se vrati i tako stalno... prebrzo odustanem.. moram nešto smisliti definitivno.. svaka čast tebi na izgubljenim kilogramima.. mislim da meni 8 kg u mjesec dana nikad ne bi otišlo.. kad mi voda ode to bude eventualno koji kg a onda dalje sve ide tak sporo... da mi ode 8 kg u mjesec dana, više ni ne bi trebala mršaviti, bila bi tako zadovoljna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je motivacija što sam se zbilja jako udebljala, dok sam imala par kg viška i meni je bilo ono - ne da mi se, al kad je počelo kipjeti na sve strane da vidiš motivacije xD

      Delete