13 November, 2014

Real Woman

Danas sam na nekom forumu naletjela na ovu sliku. U zadnje vrijeme internet je zatrpan slikama poput te ili ove:

Prvo da se izjasnim - nisam mršava. Nekada sam bila ali previše sjedenja za kompom i nezdrave prehrane (posebno ljubav prema čipsu) rašire svaku guzicu. Imam muffin top. Ne stanem u S veličinu ni s jednom sisom. Voljela bih opet imati kila kao nekad ali nemam, niti ću vjerojatno ikada imati. Možda manje ali ne isto kao i s dvadeset.

Sada kada je to izjašnjeno slijedi moje mišljenje o ovakvim slikama - mrzim ih! Mrzim ih iz dna duše. Mrzim taj "nisi-prava-žena-ak-nemaš-sisu" stav. Ja (na žalost moram se ovak izraziti) imam savršen oblik tijela. Guzice, sise, strukić, lijepe noge.. Sve na svom mjestu. I kao mršava i kao debela, ja sam kokić. Priroda me podarila dobrim genima, nemam ogroman nos, nemam klempave uši, imam velike oči.. Bila sam u obje situacije u kojima se žene po kilama mogu nalaziti - dobro, nisam nikada otišla u pretile ali sumnjam da je tamo situacija puno drugačija.

Znači ista osoba u više oblika. Tko sad ima pravo reći da ja, kada sam bila mršava nisam bila prava žena? Jer eto, bila sam na granici BMI-a koji je bio na rubu sa - underweight. Sada, kad sam na granici overweighta, sam odjednom postala? Samo zato jer imam muffin top?

Tko daje pravo ikome da sudi ikoga po izgledu? Toliko je divnih žena i mršavih i debelih i mladih i starih.. I stalno nas guraju u neke okvire, pod "prave" ili "lažne". Žene su lijepe. Izvana ako su njegovane i uredne, iznutra ako su drage osobe. Ali bile one i prljave, zle i kučke - one su žene. Nema pravih žena. Svaka žena je prava žena pa čak i one koje su rođene u tijelu muškarca.

Jako često nalijećem na osobe koje su "otvorene" prema raznim tipovima osoba, koje se smatraju outsiderima i kao prihvaćaju sve, ali jedva čekaju lamatati zlim jezicima na predebele/premršave/pre-nežene..

Što bi bilo kada bi svatko od nas počeo sa tim "ne-žena" stavovima? Evo ja, volim blijede žene, meni je porculanski ten zakon - oj, svi vi koji dobijete predivnu tamnu put kad se sunčate, mi ispečene i crvene smatramo da vi niste prave žene. Prava žena ne crni na suncu već se istopi, jer je od šećera valjda.. Pravi muškarac može voljeti samo pravu blijedu ženu. Kretenizam.

I opet, za sve to su krive žene - prave žene, sve mi. Često sudimo druge - sponzoruša, drolja, svetica, nerd, nedo-bog-gotičarka.. Samo zato jer se naš ukus ne poklapa s njihovim. Mislimo da je naš stil bolji, naš ukus bolji, naši stavovi najbitniji...

Glupost. Koje god da ste oblika, boje, starosti ili stila- sve ste prave žene. I nemojte spuštati druge šireći ovakve gluposti po netu. Ako i jeste, nemojte više. Jer ni jedna od nas ne bi bila sretna da nam netko kaže - ti nisi prava žena jer ......

Bacimo pogled na neke "prave žene" sad..

Nije li divna? Prava žena. Dođe mi da ju pljesnem po toj guzi koja viri xD

Nisu li one prekrasne? Prave žene.

Nadam se da ću doživjeti njene godine. Biti prava žena i u godinama.

Pravu ženu boli k**ac što tko misli o njoj ali isto tako ne sudi druge po svojim kriterijima.

Prava žena je svaka ona koja se bori za sve ostale žene i njihova prava.

Prava žena se ne bi trebala radovati nesreći druge žene jer zna da svaka od nas vodi bitku sa svojim demonima.

Muškarci vole žene kakve god one bile - za svakog od nas postoji netko i ljubav nije nešto što osvojite onaj tren kada postanete "prava žena" u očima drugih.

Prava žena se brine za sebe i one oko sebe.


Prava žena je ona koja može sagledati sebe i druge oko sebe realno, bez cinizma i ljubomore spakirane pod "ja-sam-u-pravu" stava.

I zato vas na kraj posta molim - idući put kad netko spomene termin "prava žena" šutnite ga nogom pravo u dupe u moje ime :)


8 comments:

  1. Hvala ti na ovome. Ja sam mršavica i užasno me iritira taj stav o ''pravoj ženi''. Vjerujem da je i on proizašao iz promocije mršavosti i sve je to jedan začarani krug iz kojeg se može izaći s tim tvojim stavom, zato - još jednom, hvala :D.

    ReplyDelete
  2. Prekrasan tekst! Od riječi do riječi točan!

    ReplyDelete
  3. Sve te poruke "mrsavice nisu prave zene" me pomalo zivciraju, a pogotovo kad dolaze od drugih zena. Mi bi trebale podizati jedna drugu, a ne spustati. Super post :)

    ReplyDelete
  4. Prava žena je svaka ona koja se bori za sve ostale žene i njihova prava. ova recenica je jedina istina, a svi ostali koji nas hoce dijelit su samo hejteri, a hejtere ne volimo

    ReplyDelete
  5. Moram priznat da već duže vrijeme nemam situacije gdje itko spominje prave i neprave žene. možda je do (mojih) godina, možda su svi oko mene skupa sa mnom odrasli, ali ni prije nisam nailazila na kategoriziranje žena.da, spomene se nečiji izgled i kile ili nemanje kila, ali nisu kile mjerilo bivanja ženom.
    cijelu povijest nas netko pokušava definirati nekim kategorijama, valjda su sad kile ostale zadnje :D
    zajebi to:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja sam već u godinama kad prave žene nisu one sa sisama, nego sa stavom :D
      nego, nemaju samo žene taj problem. pravi muškarci ne plaču, je li tako? pravi muškarci imaju barem 185 cm. pravim muškarcima se digne čim netko kaže "sisa".
      pravi dječaci se ne igraju lutkama i ne nose rozo.
      mislim da je pritisak isti na oba spola... i da dolazi iz svih smjerova.

      Delete
  6. nedavno su mi bile upućene te dvije riječi, "prava žena", ali u sasvim drugom kontekstu i iz dragih mi usta...bila je to jedna od ljepših stvari koje sam čula u životu ...:) <3

    ReplyDelete