10 March, 2015

My House In Budapest, My Hidden Treasure Chest

Bili smo na još jednom mini putovanju :) Umjesto honeymoon-a na neku veliku, divlju, daleku i skupocjenu avanturu mi smo naš podijelili na puno malih. Ovaj put nam je destinacija bila - Budimpešta!

Pošto ranije nisam bila do Budimpešte (sramota, znam, pod nosom nam je doslovno) radovala sam se tom putu kao malo dijete. Poklopilo se da smo opet išli sa kumovima. Kuma T je već bila tamo poslovno, pa smo u petak pokupili kuma i zaputili se ka Mađi. U Zagrebu je bilo užasno vrijeme, hladno, vjetar nam je pokušavao iščupati uši i jedva smo došli do auta. Putem je vrijeme bilo slično - sunčano ali hladno i vjetrovito.

Do Budimpešte smo stigli relativno brzo ali onda je nastao problem. Znali smo gdje nam je ulica, barem okvirno, ali su ulice odlučile poigrati se sa nama. Prvo nismo smjeli lijevo. Prošli ulicu gdje smo trebali skrenuti lijevo i ajde, nać ćemo kako se vratiti. Iduća ulica - obvezno ravno. I iduća. I iduća. Onda odjednom smijemo samo desno. Pa samo ravno. Pa samo lijevo a trebamo desno. Potrajalo je to tako dobra dva sata, s tim da smo putem pitali neku ženu gdje je trg koji tražimo, jednog policajca i jednog taksista. Svi užasno govore engleski i kada smo već htjeli odustati pronašli smo kartu na autobusnom stajalištu i na kraju parkirali ni pet metara od kafića gdje nas je čekala naša (promrzla) T. Idući put si printamo kartu.

Večer je započela u pub-u uz Guinness.


Nakon toga smo se prošetali do našeg apartmana koji je bio pet minuta pješice od mjesta na kojem smo parkirali. Iznenadilo me kako smo pronašli povoljan apartman u districtu 5 koji je najuži centar grada - kod nas inače ide da što si bliže centru je skuplje a kod njih obrnuto. Apartman je bio dvosoban sa dvije kupaonice - taman za nas.

Pogled sa balkončića u "dvorište" zgrade - malo vuče na neki zatvor :) 

U subotu smo krenuli u klasičan turistički obilazak - preko lančanog mosta do Castle hill-a gdje smo proveli dobar dio dana, pa nazad preko mosta do centra i gužve gdje smo ručali, šetali, slikali i na kraju otkrili koliko je jeftino njihovo pivo i koliko divnih vrsta Radlera imaju. Vrijeme nas je poslužilo i vikend je bio savršen - bilo je sunčano i dovoljno toplo da nam bude ugodno ali da se ne topimo u kaputima. 















Ručali smo, naravno, paprikaš :) 




Divni, divni Radleri zbog kojih planiram povratak i kupovinu svih vrsta koje imaju :) 


Navečer smo otišli na vožnju brodom. Noć, osvjetljenje, zvuk ciganske violine - ma milina :) Htjela sam povest cigane doma sa sobom da se svako jutro budim uz violinu :) 


U nedjelju je bio dan odjave iz apartmana koji nas je dobro poslužio, ali još nismo bili spremni za povratak doma. Posjetili smo crkvicu izgrađenu u stijeni, propješačili još jedan most, zavirili na štandove u Vaci ulici i posjetili Hard Rock Cafe. 








Došlo je vrijeme za povratak. Sitne forinte koje su nam preostale darovali smo nekoj bakici koja je prosila, pronašli auto u jednom komadu i sretno se zaputili doma. Iz grada smo izašli u nešto manje od pet minuta i sve one karte s kojima smo se opremili nisu nam bile potrebne. Za kraj smo stali kraj Balatona da i mi vidimo to "Mađarsko more".


Naravno, vratili smo se sa hrpom suvenira pa da vam se pohvalim što novo imam :) Prvo jedna zanimljiva sitnica (uz obvezni vrčić) je Mistery box koja ima specijalni način otvaranja - nešto totalno za mene :) 




Normalno, iz Mađe se ne možeš vratiti bez da doneseš mađarske paprike :) 


I zadnje, ali ne najmanje bitno - kupila sam si dva slatka minijaturna limena lončića u koje planiram posaditi čuvarkuće :) 


Vikend je proletio ali nema veze. Bilo je predivno - od društva (bit će nam tužno kada NE budemo putovali s kumovima), do arhitekture, ulica, osvjetljenja, štandova i naravno - radlera od marelica. Jedva čekam iduću mini avanturu! :) 

3 comments:

  1. Budimpestaaa. <3 I nista bez paprikasa! Bas bih mogla i ja da isplaniram sebi neku ekskurzijicu u Budimpestu.. :)

    ReplyDelete
  2. meni je Budimpešta na bucket listi :)
    super su slike, baš mi krasno izgledaš, a i Budimpešta je lijepa:)
    jako mi se sviđa točkasto posuđe i ona sva hrana.
    meni svi govore da ne idem tamo zimi, jer vije vjetar, pa nekako ciljam projeće/jesen.

    ReplyDelete
  3. joj sto sve predobro izgleda, budimpesta mi je definitivno na listi :D

    ReplyDelete