26 October, 2015

Childhood That Never Was

Ovo je jedna od onih tema o kojoj planiram već dugo pisati ali nikako da smislim kako da sve to složim da nekome tko nije u istoj situaciji zvuči razumno a da ne napišem cijelu knjigu a ne samo post. Ipak, zbog svih onih koji su se nalazili ili se još uvijek nalaze u istoj situaciji a ne znaju zašto, mislim da moram napisati ovaj post. Ispričavam se na dužini posta al ovo je jedna od onih tema koju ne mogu opisati s par rečenica i dva-tri kjut gifa. 

Svi smo okruženi stavom da su majke savršene kakve god da jesu, da je majka The osoba u našim životima, da "one samo rade najbolje što su mogle" i slično. Većina majki i je takvo ali na žalost ne sve. 

Kada mi je mama umrla bila sam i tužna i ljuta i sve odjednom. Pošto se sve skupa dogodilo u pol planiranja mog vjenčanja jedna od mojih rečenica koju sam rekla mužu bila je - uspjela je uništiti sve u mom životu a sad će mi i svadbu sjebat. Ispada grozno s moje strane, ali čitajte dalje.

Moja majka je imala NPD iliti Narcissistic Parent Disorder. Saznala sam za taj poremećaj tek nakon što je ona umrla i kada sam guglala nešto u vezi našeg odnosa, da saznam jel još tko imao takav odnos s majkom. NPD je užasno sjeban poremećaj koji ostavlja tragove na djeci i partneru takvih osoba čak i kada je osoba umrla ili se odlučite na no contact. 

Pa da prvo definiramo što je opći narcissistic poremećaj: (kopirat ću na engleskom jer mi se ne prevodi, nadam se da svi znate eng :) 

"Narcissistic Personality Disorder is characterized by a long-standing pattern of grandiosity (either in fantasy or actual behavior), an overwhelming need for admiration, and usually a complete lack of empathy toward others. People with this disorder often believe they are of primary importance in everybody’s life or to anyone they meet. While this pattern of behavior may be appropriate for a king in 16th Century England, it is generally considered inappropriate for most ordinary people today.
People with narcissistic personality disorder often display snobbish, disdainful, or patronizing attitudes. For example, an individual with this disorder may complain about a clumsy waiter’s “rudeness” or “stupidity” or conclude a medical evaluation with a condescending evaluation of the physician.
In laypeople terms, someone with this disorder may be described simply as a  “narcissist” or as someone with “narcissism.” Both of these terms generally refer to someone with narcissistic personality disorder.
A personality disorder is an enduring pattern of inner experience and behavior that deviates from the norm of the individual’s culture. The pattern is seen in two or more of the following areas: cognition; affect; interpersonal functioning; or impulse control. The enduring pattern is inflexible and pervasive across a broad range of personal and social situations. It typically leads to significant distress or impairment in social, work or other areas of functioning. The pattern is stable and of long duration, and its onset can be traced back to early adulthood or adolescence."
Specijalna grana je posvećena Narcissistic Parent Disorder-u

"A narcissistic parent is a parent affected by narcissism or narcissistic personality disorder. Typically narcissistic parents are exclusively and possessively close to their children and may be especially envious of, and threatened by, their child's growing independence. The result may be what has been termed a pattern of narcissistic attachment, with the child considered to exist solely to fulfill the parent's wishes and needs. 
Relative to developmental psychology, narcissistic parenting will adversely affect children in the areas of reasoning, emotional, ethical, and societal behaviors and attitudes as they mature. Within the realm of narcissistic parenting, personal boundaries are often disregarded with the goal of molding and manipulating the child to satisfy the parents’ expectations.
Narcissistic people with low self esteem feel the need to control how others regard them, fearing they will be blamed or rejected and personal inadequacies exposed. They are self-absorbed, some to the point of grandiosity; and being preoccupied with protecting their self image, they tend to be inflexible, and lack the empathy necessary for child raising."

Osobine takvog roditelja su:

 • has a grandiose sense of self-importance,
 • is preoccupied with fantasies of unlimited success, power, brilliance, beauty, or ideal love,
 • believes that he or she is "special" and unique,
 • requires excessive admiration,
 • has a sense of entitlement,
 • is interpersonally exploitative,
 • lacks empathy,
 • is often envious of others or believes others are envious of him or her,
 • shows arrogant, haughty behaviors or attitudes.


Na žalost, ova vrsta zlostavljanja se često zanemaruje jer svako normalan kroz teen godine ili u onim ranim godinama nakon teen perioda prolazi kroz neko natezanje sa starcima i to je sasvim normalno. Problem je što osobe koje nisu proživjele život sa zlom, manipulativnom, egocentričnom osobom kakve su NPD ne razumiju kako je živjeti s nekim takvim, posebno jer NPD osobe znaju jako dobro prikriti svoje tragove, izvana se drže kao super i ljubazne osobe prema svima osim prema svojoj djeci. Nabijanje krivnje, manipuliranje, nebriga i ignoriranje djece i/ili partnera samo su površina sveg zla koje takve osobe nanose svojim partnerima i djeci. Prebacivanje krivnje na djecu za stvari na koje djeca uopće ne mogu uticati su još jedna velika stavka u životima takvih osoba. 

Kako objasniti nekome kad te stara ukoliko pričaš o bilo kojoj temi koja se ne tiče direktno nje ili koja joj ne paše, "upali" ignore mod koji samo ti vidiš? Kako objasniti sto i jedan moment kroz djetinjstvo kada si bio ignoriran, kriv iako nisi kriv za ništa, spuštan na hrpetinu razina, kada roditelj potiče ostalu djecu da sudjeluju u tom mentalnom zlostavljaju? 

NPD karakteristika je da izabere jedno dijete koje će biti Gold child i jedno koje je Scapegoat, ili na našem - jedno koje je savršeno u svakom pogledu što god da radi (uglavnom ono koje najviše podilazi NPD osobi i nema ni jednu vlastitu odluku u životu već sve prepušta mamici da odluči za njega) i ono koje je uvijek krivo za sve bez obzira koliko se trudilo i bilo dobro i poslušno i lijepo odgojeno, jer ponekad preispita metode NPD-a koje ne smatra ok. Još gore, želi možda nekad izaći na kavu kad ima 18 godina, ili želi brinuti o svom zdravlju i ići na one stvari koje su drugima najnormalnije - kod doktora, zubara i slično. Sve to može izazvati bijes NPD-a jer bilo kakva kontrola nad vlastitim životom nije dozvoljena i smatra se pobunom. 

Kako objasniti majku koja ti kaže da TI nikad ne bi trebala imati djece jer si loša osoba dok sama sebe smatra savršenom majkom iako je užasno daleko od toga? Koja ne smatra da djeca trebaju imati ni najosnovnije (toplu vodu u kući do moje 19-e npr, kada sam se morala dobrano posvađati da ju uvedu). Koja ne vodi djecu doktoru kad su bolesna, zubaru kad ih boli zub, koja ih samo filuje Plivadonima i to je vrhunac njene brige? Kako objasniti majku koja ti kaže, kada si tek dvije-tri godine u vezi, da je na tebe red da budeš udovica jer su ti bake bile udovice? Kak objasniti majku koja te nazove kurvom kada imaš 13 godina jer je neka baba u selu vidjela da se šetaš s dečkom a ti se u biti šetala sa legicom koja ima kratku kosu, a od užasne socijalne fobije za koju je ta ista majka kriva, ne bi u tim godinama ni pomislila da priđeš na dva metra nekom dečku koji ti se sviđa?

Kako objasniti majku koja ti u životu nije dala 5kn, koja je vikala na tebe zašto opet trebaš novu kemijsku za školu i da rasipaš novce na gluposti (koje novce pobogu? nit sam ikada dobijala đeparac ili ikakve novce za rođendane i slično, od prve plaće sam si dosovno morala kupiti sve od nule - od donjeg rublja i čarapa nadalje) a onda smatra ok da ti marne lovu koju čuvaš doma u kasici za nešto bitno i smatra da je to ok jer pobogu, ona je trebala te novce a ti ćeš si ionak zaraditi druge. Kako objasniti majku koja nakon što umre nestanu i svi financijski problemi koje je moja obitelj imala cijeli život iako ona nikad nije radila? I nitko ne zna gdje su novci nestali, samo da je uvijek muljala, nije plaćala račune za koje joj je moj stari davao lovu (a to su skužili kada su počeli sređivat sve neplaćene račune nakon njene smrti) i da je prvi mjesec nakon njene smrti moj stari prvi put u svom životu od kad je s njom imao "ostatak" u novčaniku. 

Kako objasniti majku koja kad god je netko rekao kako ličim na nju odmah viče da nismo ni malo slične i ljuti se? Kako objasniti majku koja te kada imaš 7-8 godina pita što bi napravila da ona umre? Kako objasniti majku za koju nikad nisi bio dovoljno dobar i mršav, pa kada izgledaš ko čačkalica, i svaki drugi roditelj bi se zabrinuo da si na rubu anoreksije ti kaže - pa sad si skoro pa taman. Jer po njenom ona je imala manje kila kada je rodila blizance (a bila je niža od mene 10ak cm što je uvijek poricala makar je totalno očigledno). Kako objasniti majku kojoj kažeš da se brineš jer te jajnik boli i da ideš kod ginekologa, a ona te gleda kao da radiš na nekom uglu? Jer samo prostitutke idu ginekologu izgleda. 

Kako objasniti majku koja ti cijeli život kuka na nečije tuđe postupke (kako je moja baka govorila da kad dobije unučicu isheklat ne znam šta, haljinu il neš a onda nije kad sam se ja rodila) a ona isto tak govori cijeli život kad se udam da će mi kupit ovo il ono a onda kad sam se odselila od kuće je bilo - ne računa se dok ne vidi prsten na ruci? I onda kad najaviš svadbu i želiš joj pričati o detaljima te ignorira, na izbor sale samo kaže - jeste morali baš najskuplju (nije bila najskuplja), za haljinu - nemoj mi ništa pričat, ne zanima me, vidjet ću na svadbi. Druge kćeri idu birati haljinu s majkom, moja nije htjela ni čuti za ikakve detalje dok nije odlučila da ručak dan nakon svadbe bude doma kod nas pa je onda sve u detalje pričala kako će ona organizirati i što će ona ukrasiti i što će ona ispeći. Nisam bitna ja i svadba (prvo dijete od nas 5 koje se udaje), bitna je ona. Na kraju, kao što znamo, nije ju nikad ni vidjela - haljinu, jel. 

Kako objasniti nekom da te majka u biti nikad nije voljela?

Teško. Jer ljudi jednostavno ne mogu pojmiti da postoje takve majke osim ako sami nisu imali istu. Bacaju fraze "samo se brinula" ili "radila je najbolje što je mogla". Kao da silovatelja opravdavate, pokušao je on to nježno al ti si kriva jer se nisi prepustila. 

Pročitala sam zanimljivu knjigu osobe koja je isto imala takvu majku i evo karakteristika takve osobe koje je ona navela:

1. The most specific of the narcissism traits is that it is, always and forever, about her. End of. She has to always be the centre of attention. She hijacks your successes so she can brag to her friends, but God forbid she shares your success with you. She feeds off your tragedies - lovin' the drama.

2. Another major one of the signs of narcissism is that she 'gaslights' - i.e. lies and denies. So many of the cruelties are sly and subtle that it's the cumulative effect which is devastating. But if you try to remind her of previous examples, to show a pattern, she'll deny flat out that they ever happened.

3. Another characteristic of a narcissistic mother is that she's always running you down, often subtly (maybe even by a glance or tone of voice) but equally often overtly.

4. She's extremely sensitive to criticism, no matter how mild. She falls into rage with you at the smallest provocation, even something simple as a request for better treatment.

5. But at the same time she's very, very critical of others. The snide comments and the constant running-down of everybody else is a classic among narcissism traits.

6. If she's an engulfing mother, then she displays narcissism traits by wilfully and consistently ignoring your boundaries: physical, mental and emotional.

7. If she's an ignoring mother she just, well, ignores you. You don't matter. You're just an audience for her. You don't exist as a real person to her.

8. She's clever. It's all subtle. She picks her moments so that there are no witnesses (or no witnesses not also under her dominion, e.g. an enabling father). This makes it very, very hard to explain to others, and adds to the crazy-making head-wreckingness of it all.

9. She talks herself up as being a great mother. "I was so worried about you," she'll tell you, but you get a hollow feeling that it wasn't true. These things are easy to say after all, and require no action or effort.

10. She divides the family to conquer it. Her children might be golden children or scapegoats. Neither of these is a good position to be in.

11. She's envious of all of your good things, from successes to material things. She'll try to spoil your pleasure in these things to bring you down to earth.

12. She never, ever, ever gives a genuine apology. If forced she might say something like, "I'm sorry if you got upset," or similar non-apology. She's more likely to deny that the offensive situation actually occurred by gaslighting you.

13.Or another of the signs of narcissism is that she's very likely to blame you for whatever happened. She'll never accept responsibility. I complained to my mother once about the fact she talked all the time. Her reply? "Well, you make me so nervous that I talk all the time from nervousness." I had no answer to that, and to this day cannot think of a proper answer.

14.She'll never accept your genuine apology. Why would she? The one who's been offended has the moral high ground and accepting an apology loses that. So she'll say things like these two favourites of my mother's:, "It's too late, you've ruined it now". Or a dismissive 'Hmph'.

15.She lacks empathy. She never feels for other people. Oh sure, she'll say the words: "Oh isn't that dreadful! Poor Mary." But there's no genuine empathy behind it. There may well be genuine emotion, but it'll be excitement as per item 1 above, rather than empathy - it's not just your dramas she feeds off, it's everybodys'.

16.But at the same time as lacking empathy, she's a great student of human emotion. She analyses us (us being the normal ones) all the better to manipulate us. It reminds me of my dog. My dog studied me intently and knew that a certain shoes and jacket meant a walk and she could get excited. But high heels and handbag meant she wasn't coming out with me. She had no clue about why the different clothes meant different things, she just knew that they did. Narcissists are the same. They don't experience emotion and don't understand it. But they can observe it and take advantage of it.

17. Depending on how far along the Narcissism Spectrum she is, she may well deliberately provoke you in order to hurt you, so she can feed on your pain. In this way she's a classic Emotional Vampire.

18.She's selfish. That goes without saying. There's never any genuine generosity. Any seeming generosity has an ulterior motive. Maybe it's so she can tell her friends about what she got you. Or maybe it's so she can throw it in your face at a later date. Or maybe it's a sly dig, e.g. a book on dieting.

19.On a similar note, Narcissists are notoriously bad gift-givers. It's a combination of being very stingy with money, and not knowing, or caring, enough about you to get you what you'd really like. The last presents from my mother were: an orange plastic necklace, and I NEVER wear orange, and a quite pretty beaded bracelet which was so small it would cut the circulation off a six-year old; a tea-plate sized lollipop for my son even though she KNOWS we try to eat healthily and he'd never be allowed it; and a flowery address book for my sister, the least flowery person you'd ever meet and one who has an electronic organiser anyway!

20. Having said that, they can use gifts of money to gain control over you, to make you dance to their tune. So on the face of it, these gifts seem very generous. But there are always huge strings attached.

21.She won't be thwarted. If you tell her 'No', she'll most likely find her way to doing it anyway, and normally in a way which manipulates you into accepting it, e.g. she asks can she bring a friend to your party, you say no, and she turns up with the friend anyway. Short of turning the innocent friend away, you're forced to accept this.

22.Her situation is always worse than yours. Even if you're very ill, her trauma of being the loving mother of an ill daughter is worse than yours of being the ill person.

23. She cannot accept ANY criticism, no matter how mild. She'll erupt in Narcissistic Rage if you try it. This makes dealing with a Narcissist a hugely difficult endeavour.

24. She won't change. Best knowledge about NPD is that she can't change.

25. She's a bully. The Narcissistic Mother (and all Narcissists for that matter) uses her Narcissistic Rage to cower you and terrorise you. And of course a mother with a small child is in an excellent position to do this. I was always so annoyed with myself that here I was, a successful articulate assertive woman, reduced to a lump of jelly around both her and my father.

26.She may have been neglectful, not giving you medical care when you needed it. Or not looking after you physically. I remember as a young girl, too young to be responsible for my own care, wearing the same vest (undershirt) for months on end; it was literally grey. And I guess I mustn't have had a bath in all that time either or the vest would have been taken off me.

27. She may fail to protect you, by allowing (or, if you're the scapegoat, even encouraging) others to hurt you.

28. She may, if she's a malignant narcissist, even physically abuse you.

29. She's manipulative. "You'd do it if you loved me." My own mother, if challenged in such a way she couldn't escape otherwise, would just burst into tears and say, "You've upset me now". That being the point at which all useful communication stopped. My father, being an enabling father, would get angry at me for upsetting her, and I ended up being the bad guy again.

30.Or she might collapse in over-dramatic tears: "I'm sorry I'm such a bad mother," she'll sob, "You obviously think I'm the worst mother in the world! I wish I'd never brought you into this world to treat you so badly. I wish I'd never been born." This has the perfect result of moving the discussion away from your legitimate grievance onto her upset and collapse. You may even end up reassuring her that she's not such a bad mother. Either way, it's back to being about her. Result!

31.Often they're total drama queens. They love drama and feed off others' dramas - both good and bad. And if there isn't enough drama happening, they'll even create their own, e.g. crashing the car, taking an 'accidental' overdose.

32.She can be very demanding. She doesn't request as much as demand. And woe betide you if you refuse her decree.

33. She may have done a thing called 'parentification'. There's more information at that link but basically it means that instead of her looking after you, you looked after her.

34. As well, or instead, she may have infantalised you, i.e. kept you dependant on her so you'd never be able to leave her.

35.She's sly and dishonest. She may steal your money or belongings. She sees no boundaries between you and her, so what's yours is hers anyway, right? So in her own mind she's totally justified in doing this.

36. She may project her own neurosis onto you. So if she's worried about her weight, she's always on about your weight. That was something my own mother did all the time. I was the one who, she said, looked so like her, and she was always telling me about people who said it too. (In fairness, some people said it to me directly.) She wasn't confident about her own looks so when she said about me looking like her, she'd say, "Poor you."

37.She's often very, very vain. They are always perfectly dressed, maybe even overdressed for the occasion, wearing make-up and so on. These women tend to hate ageing and are prime candidates for cosmetic surgery. (Not that everyone who hates ageing and has cosmetic surgery is Narcissistic!)

38. She interferes in your relationships. She doesn't want anybody else to be happy without her, because happiness without her presence means she's - gasp! - not the centre of the universe. So she might stir it, sly underminings of your husband maybe, "He's not a very good provider, is he?" A classic is to keep you and your siblings at logger-heads. That way she retains control. She will talk about each of you to the others. She's like a spider at the centre of a web, manipulating you all. This is called triangulation.

39.She can be very rude and haughty to people she believes to be below her on the social spectrum, e.g. waiters in restaurants or shop staff.

40.On a similar note, narcissists can be obsequious to the point of embarrassment to people they judge as being their superiors, whether that's socially or in their workplace.

41. Yet another of these narcissism traits is that they have no sense of humour. They certainly never, ever, EVER laugh at themselves. And God forbid you ever laugh at them, no matter how kindly and how gently - out comes the narcissistic rage again. But not only do they not laugh at themselves, but they've no genuine sense of humour about, well, humour. They just miss the joke somehow. Having said that, they DO like slapstick humour. People slipping on banana-skins - well, they find that hilarious. But subtle, clever humour - forget it.

42.She has a sense of entitlement. Just because. She's the original "Because I'm worth it," woman. Except that she wouldn't even have to say that, because the question of whether she's worth it just wouldn't arise.

43. She might be overtly and inappropriately sexual - flirting with boyfriends you bring home, for example. Thank Heavens my own mother never did that, but I've heard from enough other Daughters of Narcissistic Mothers about their mothers doing that.

44. She judges people as being good or bad based on whether they agree with her or not. So, normal people could think of somebody: "I totally disagree with his religious beliefs, politics and economic beliefs. But he's a very good man". Not your Narcissistic Mother! Her philosophy is, "If you agree with me, you're good. If you don't, you're bad". It can also happen that somebody who was previously 'good' disagrees with her on something and is changed immediately into being 'bad' and is thrown into the outer wilderness, metaphorically. (And of course, in her mind, being thrown out of her circle is the ultimate punishment!)

Kako objasniti da ti je život nakon što je majka umrla bolji? A da ne ispadneš nezahvalan, đubre, razmažen, kako to možeš reći? Kako? Teško.

Ali tako je. Možda sam u prvim danima nakon njene smrti više oplakivala majku koju nikad nisam imala nego nju kao osobu. Moja obitelj doma napokon živi slobodno, bez tog tereta na ramenima. Stari se raduje penziji dok je do prije njene smrti stalno brinuo kako će oni to financijski izdržati. Moji pozivi doma više nisu slušanje kako je ona bolja od mene, kako ona peče 15 vrsta kolača a ja zamislite, kupim gotove jer mi se ne da, kako bilo koju sitnicu koju mi kupimo za stan ona je ili isto to baš kupila ili već ima. Nema više tog takmičenja i moj život je postao bolji.

Moji pozivi doma su sada pozitivni, raspravljamo što novo planiraju srediti na kući, brat (koji je Gold child ali mu ne mogu zamjeriti, nije on kriv kao ni ja što nisam izabrala biti Scapegoat) je preuzeo ulogu domaćina, kuha, sprema, sređuju stvari na kući koje stoje već 30 godina neriješene, radujem se s njima kada poprave krov ili srede neki od tisuću problema koji su se tamo nagomilali i jedino se s uzdahom pitam gdje bi mi svi bili da mama nije imala taj NPD.

Ali o takvim stvarima je uzaludno razmišljati i jedino što mogu napraviti je u mislima zagrliti malu mene i reći ok je, prošlo je, nemaš više brige. Dovoljno si dobra, dovoljno si pametna, zaslužuješ bit sretna i bezbrižna i imat nekog tko te voli. 

Muž i ja se nekad zezamo pa mu ja kažem da mi je on majka koju nikad nisam imala, jer me razmazio, jer mi kupuje svašta, jer se brine o meni. Jer me voli. 

Nadam se, zbilja se nadam, da se nitko od vas nije prepoznao u ovom tekstu, da svi imate normalne roditelje i normalan život ali ukoliko ste među ovim redovima prepoznali nekog u svojoj blizini želim vam svu sreću, čitajte o tom poremećaju i proširite na ljude za koje mislite da se možda nalaze u takvoj situaciji jer nikad ne znate kad nekome možete pomoći. Isto kao što ni ja prije nisam znala za NPD, vjerujem da jako puno ljudi ne zna njega (od tud i svi oni komentari - ma radila je najbolje što je mogla).

Hvala svima koji ste stigli do dna ovog posta, znam da je užasno dug ali kao što rekoh na početku, ovo nije tema koja se može opisati u 2-3 rečenice. I za sve koji imate normalne majke, zagrlite ih u ime nas djece koji nikad nismo imali normalnu majku. 

17 comments:

 1. Bas sam danas imala jedan konflikt sa svojom majkom i drzala me neka nervoza cijeli dan zbog tog, da bi sad naisla na ovaj post koji mi je zaista otvorio oci i potaknuo me da budem zahvalna!
  Vjerujem ti da nije bilo nimalo lako, pa čak i razumijem tvoje osjećaje nakon njene smrti. Jako mi se svidjelo ono sta si napisala da u mislima zagrlis "malu sebe". To je super metoda i jako pomaze... :) ipak, koliko god mozes oprosti joj, jer ako se vec radi o poremecaju, ona nije bila svjesna i u tom slucaju zaista nije mogla bolje od toga, premda to izgleda ko floskula. I pitanje je u kakvom je ona okruženju odrastala i sto joj je sve usađeno bilo u glavu.
  Moram priznati, nisam znala da uopce postoji takav poremecaj, ali kako kriviti nekog tko je "bolestan"... mislim da si jako snazna i da si jako "narasla" kao osoba poucena tim mucnim iskustvom!
  Drzi se, sretno :* :* :*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najtužnije je što većinom takve osobe nastanu kad ih roditelji drže kao princeze i pričeve u djetinjstvu. Njezini su bili bogati, ona je prvi razred osnovne završila u americi, shoppingirala je po Njemačkoj i Italiji ko klinka, pa je od malena već imala stav bolja sam od svih drugih oko mene. I tako je počelo..

   Delete
 2. znas da ti nemam vise sto pametno rec na ovu temu, samo se nadam ako je nekome potreban ovakav post da ce mu otvorit oci i usmjerit ga na pravi put, jer ovakve situacije su neizmjerno teske za rjesavat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uopće je teško i skužiti takve osobe jer nije neki poremećaj di vidiš da je netko lud, čak naprotiv NPD uglavnom imaju visok IQ i pametni su samo - zli. Tebe i Jo sam već izgnjavila na kavi s tim dost xD

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Hug za malu Anu i za veliku. :* <3 Ajlovju
  Dušan aka Dadi

  ReplyDelete
 5. Nemam ti ništa mudro reći, jer mislim da si sama većinu shvatila i na putu si oporavka. Teško je kad si dijete, ne vidiš šumu od drveta i ni ne znaš da neke stvari ili atmosfera doma ili odnosi mogu uopće biti drugačiji, biti bolji. Problem što prečesto djeca kopiraju te obrasce, ni ne preispitujući ih, i nastavljaju lanac boli.
  Ne mislim da je loše što stvari nazivaš pravim imenom, vjerujem da govorenje istine u ovakvim situacijma oslobađa.
  I na kraju, bitno je što napraviš s kartama koje ti život baci. Mislim gradiš život koji ti paše, mada nije bilo lako. Drži se!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ma napisla sam post i zato da olakšam dušu, i da pomognem drugima ak su u sličnoj situaciji a i da objasnim sve one moje postove sa "..od kud sam krenula, sad sam na super mjestu" :)

   Delete
 6. https://www.reddit.com/r/raisedbynarcissists/

  možda i ovo nekome pomogne...

  a ti si i jača nego što misliš.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ima jako puno tog na netu, samo najteže je na početku nać uopće što je to sve skupa jer kad cijeli život to proživljavaš uopće ne misliš da je to neki poremećaj in the first place, već da je tako svima i da bezveze kukaš.

   Delete
 7. Otkako sam pročitala ovaj post prije dva dana stalno cmoljim. Nažalost i sama sam imala shebano djetinjstvo koje kao što i sama kažeš upitno da li se može nazvati djetinjstvom pa su mi bliske neke od situacija o kojima pišeš. Kod mene se radilo o drugom članu obitelji koji je bio narcisoidna ličnost i koja je i još uvijek to radi uvijek morala biti u centru pažnje. Zbog toga smo svi prolazili pakao dobrih 20 godina, a neki nažalost još uvijek to trpe jer su premali i apsolutno ništa se ne može napraviti zbog zakona i države u kojoj živimo.
  Želim ti reći da me tvoj post podsjetio na neke ružne trenutke u mom životu, ali sam istovremeno na neki način našla utjehu jer vidim da si sve to skupa uspjela prebroditi i izdignula se iznad svega toga što mi daje nadu da ću i ja jer sve je to ostavilo velike psihičke ožiljke na meni (koji su se manifestirali kroz fizičke bolesti) od kojih se i ja uz pomoć muža oporavljam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala bogu na našim dobrim muževima :) Žao mi je što si morala to sve prolaziti, stvarno ni najgorem neprijatelju to ne bih poželjela :(

   Delete
 8. Kao neko ko se delimično prepoznao u ovom tekstu, šaljem ti najveći mogući zagrljaj, i da, jača si nego što misliš. <3

  ReplyDelete
 9. Hvala ti za ovaj tekst. Razumijem te u potpunosti. Moji su se roditelji- na zalost- smjenjivali u toj narcisoidnoj ulozi. (Recimo u toku svadja, cesto bi trazili da prisustvujemo istim i da mi presudjujemo i pronalazimo rjesenje za njihove probleme, prebacujuci dio krivnje i na nas. Nekada dok bi se oni svadjali, ja bih otisla vani u pola noci po zimi i hodala ulicama samo da ih ne slusam i nitko ne bi mario a onda sljedeci dan bi mi ti isti roditelji zabranjivali da idem sa drustvom negdje jer bi tu bilo djecaka i oni su se kao brinuli za mene. Nijedan moj problem nije bio vrijedan za moju majku da ga saslusa a u vecini slucajeva nisam bila dobro dijete niti kcerka). Nakon svega toga postala sam odrasla osoba sa izuzetno niskim samopouzdanjem i samopostovanjem. Ne mogu prihvatiti da me neko moze voljeti i da mogu biti vrijedna necije ljubavi. O djeci ni ne sanjam, mada ih volim. Bilo bi uzasno da prenosim svoje traume na svoju djecu i da stvaram jos emocionalnih invalida. Strasno je sta ti traume iz djetinstva mogu uciniti. :-(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prvo što moraš shvatiti je da su oni problem a ne ti. I ja sam imala užasno nisko samopouzdanje i samopoštovanje (s ovim drugim se još borim i uvijek mislim da što god napravim nije dost dobro, ali pokušavam se postaviti u neku perspektivu). Svi smo mi vrijedni nečije ljubavi čak štoviše, mislim da mi koji smo odrasli s ovakvim ljudima imamo nataloženo te nepotrošene ljubavi koju čuvamo za naše bolje polovice i djecu jednog dana. I ja sam se brinula kako ću ovako fucked up s djecom ali mislim da, kad se već sad brinem da budem dobra majka, da ću jednog dana i biti. Za sad majčinsku ljubav izlijevam na muža xD Tako da samo hrabro naprijed, probaj ograničiti kontakt s tim ljudima ako možeš i živi svoj život, sve će doć na svoje mjesto.

   Delete