17 May, 2012

Creations In Making

Kako sam često dobila pitanje ( i na blogu i općenito) kako, gdje, s čim crtam, odlučih posvetiti jedan post tome :)

Crtam točno 5 godina, počela sam crtati kada sam upoznala D-a, tada je i nastala moja Kitty (dok smo još chatali) i evo je samnom i dan danas :) Već sam pisala o tome što volim crtati a sada malo i o tome kako nastaju crtežići. Inače, skužih da doma nemam ni jednu isprintanu Kitty niti ikoji moj crtež da mi stoji na zidu pa mi je u planu uskoro napraviti seriju crtežića koje ću objesiti u kuhinji. Dogovorila sam se sa D - on nek u radnoj vješa što god hoće a kuhinja je moja :)

Proces crtanja u zadnje vrijeme započinje s..



..cat cup of cappuccino ofkors :) Pribor koji koristim :


Ne znam kako se ovo službeno zove - uglavnom plastična A4 pločica koja drži moje papire i s kojom mogu škrabejati svuda. Jer Kitty & Gang najčešće nastaju na podu, na kauču, u krevetu.. Skoro nikada za stolom :) Pa je tvrda podloga must have :)


Pomoćni papiri - ovo uglavnom koristim samo za Theodora (kao što i piše) - hamer kvadrat s kojim nacrtam rub na papiru da znam do kud crtati :) Inače moji crteži uglavnom iz već navedenog razloga završe grbavo pa za ovakve pravilne crteže mi je potreban rub :)


Uni Pin rapidografi i olovka. Veličine rapidografa koje koristim su 0.1, 0.2 i 0.3. U trgovini sam vidjela još i 0.5 ali mislim da je taj predebel za moje crteže jer su moji crteži uglavnom mali i puni detalja.


Bunt A4 papira za printanje :) Dobila sam dva na poklon iz bivše firme pa sam mirna još najmanje godinu dana :D


Bamboo Pen&Touch tablet. Iako najčešće bojam mišem. D se ljuti na mene i redovito me podsjeća kako dok nisam imala tablet sam kukala kako ga užasno želim a sad bojam mišem.. Slažem se da sam kriva al opet češće hvatam miš nego tablet xD

Idući korak je sjedinjenje papira, tablice i rapidografa..



.. i nakon nekih 20 min crtanja dobijem nešto slično ovome


Ovakvi crteži uglavnom nastaju kad nemam u glavi sliku što bih htjela nacrtati, ovo je doslovno doodlanje. Kada crtam nešto određeno crtam to na sred papira :)

Idući korak je skeniranje :)


Moj siroti skener/printer koji trenutno nema boje :(


Selektiranje crtežića u Photoshopu. Koristim Photoshop CS4.


Bojanje. Najduži dio crtanja :)

I na kraju..



.. gotov Ušo :D

Papirnate crteže sam prije bacala. Onda sam jednom iskopala neke stare crteže koji su mi slučajno ostali u nekoj bilježnici i to mi je bila motivacija da draže spremim za uspomenu. Kupila sam si Pucca fascikl a nakon nekog vremena moradoh kupiti i ovaj bijeli na cvjetove jer mi se Pucca počeo raspadati od previše crteža.



Prazne košuljice u bijelom..



.. i pretrpani Pucca :)



Crtežići u oba :)



Eto sada znate kako nastaju moje škrabuljice :) Pokazala bih vam i svoj radni kut ali kao što već rekoh, ne držim crteže na sve strane pa kada je pospreman čovjek ne bi ni znao što tu sve nastaje :) Morati ću to uskoro promjeniti :) Uskoro se planiram baciti u neki biznis pa možda nešto od ovoga bude i u prodaji - najdraže bi mi bilo raditi custom made crteže jer ne volim štanc i volim izazove :) No o tom potom :)

33 comments:

  1. Ušo <3! Da ti još jednom ponovim lijepi su ti crteži i talentirana si .)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ušo :D E super ti je nova profil slikica :) ♥

      Delete
  2. O tom potom - hvala ti što si sve tako detaljno opisala.Bilo mi je jako zanimljivo jer se nisam nikada do sada susrela s takvim crtanjem!A izgleda fenomenalno.

    ReplyDelete
  3. A preslatko su ti ilustracije. Sline mi cure dok vidim ovu tvoju pucca tekicu punu crteža. Ne znam ako si prije stavljala crteže ali daj ih stavi na blog ili me uputi na link.

    btw i ja sam promjenila ime bloga
    http://chameleonatheart.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam još crtežića na

      http://shadowness.com/MistiqueCat

      Tamo sam stavljala sve i svašta :)

      Delete
  4. dobila na poklon iz bivše firme, ha? lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol da, mi smo ti dobijali poklon za rođ u vrijednosti od 500kn i onda sam ja potrošila 400 pa sam dobila dva bunta papira i još neke sitnice, mislim paket DVDova :D To još prije 2 godine xD Samo sam imala doma svoj bunt pa polako trošim :D Za 2 god ću sve potrošiti hehe

      Delete
  5. Jedan antitalenat za crtanje (kao sto sam ja) divi se svakome ko ume da povuce 2 paralelne linije baz zamrljavanja :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linija po linija i evo Ušo :D

      Delete
    2. + 1

      Uvijek sam se divila ljudima koji su u stanju smislenim crtkarijama ispuniti papir a da to ne izgleda nabacano i usiljeno!

      Delete
  6. Bas mi se svidja ovo,svaka cast. :)
    Uvek mi je bilo krivo sto sam antitalenat za crtanje,slikanje,itd.

    ReplyDelete
  7. biznis, biznis! samo daj! ja se ubih na ovom bamboo tabletu, ne znam koji je tvoje veličine, ali ja sam imala onaj najmanji i nikako nije valjao, a i crtao je ukoso..sad imam wacom a4 veličine i mislim da mi je to najbolje investiran novac do sad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj je isto Wacom-ov, super je samo sam ja ljenčina xD A imam 4 usb porta na laptopu i većinom su svi zauzeti pa mi lijeno ištekavat-uštekavat :D

      Iduće pucam na Cintiq :) *slin slin* :D

      Delete
  8. Ništa bez cappuccina...
    Super su mi tvoji crteži, vrlo kreativno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam kak sam prije radila bez cappuccina :D I danke ^_^

      Delete
  9. Odlični crteži, kao i uvijek :)
    Još jedan antitalent za crtanje, moj likovni doseg je Točka, točka, točkica :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moje je počelo s točka, točka, točkica a sad su točkice u balončićima hehe xD

      Delete
  10. Genijalna si, baš imaš talenta :)

    ReplyDelete
  11. Divni su ti crtezi - jednostavni, a potpuni! Samo nastavi, i pocni se vise aktivirati i reklamirati sa njima. Imas bas puno da ponudis!

    ReplyDelete
  12. Preslatko :) Genijalno, maštovito!
    Sviđa mi se što likovi nisu realni, nego više kao neke slatke karikature, baš onakvi kakve klinci danas vole u crtičima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To dijete u meni izbija van kroz crtežiće :)

      Delete
    2. Zašto ne napraviš pričicu sa g. Ušom? Slikovnicu...
      nešto tako. Npr. "Ušo ide u svijet" :)
      ..pa sretne svakakve likove..npr. tu hobotnicu kako vozi bicikl(mislim da bi to djeci bilo fora)

      Delete
    3. Sad mi se više čini da je to pauk, ne hobotnica :)

      Delete
  13. A kod mene ne supjeva cak ni Cica Glisa. Srecom Photoshop pomaze. XD
    Preporucujem ti Deviant Art. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Photoshop ftw :)

      Na DeviantArtu sam bila sto godina pa su mi dodijali - kad su počeli pod art prodavati pornografiju i sl. Plus dosta su neljubazni i nekorektni, zato sam i prešla na Shadowness. Imam još account na DA ali ne znam hoću li se vraćati tamo.

      + DA ima pravilo da ako ti netko ukrade art, npr sad mog Ušu, i samo mu promijeni boju majice, da se to računa ne kao krađa već kao originalan rad tog drugog autora. Iduće ja pucam na neku svoju web stranicu, dosta sam visila po art stranicama :)

      Delete
  14. krasni crteži. mogla bi ilustrirati knjige ;)

    (ako to već ne radiš) :;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne radim al bih voljela nešto takvo jednog dana napraviti :)

      Delete
  15. Super crtezi. I svidja mi se sto sve tako lepo i pedantno cuvas. Hm, mogla bi da radis ilustracije za blogove? Ja nemam pojma sa crtanjem. Da sa misem nacrtam, ok, no frks, ali rucno?? nema sanse. Treba za to talenat. A svi smo prezasiceni slikama sa neta, bas bi bilo lepo da svako ima neku unikatnu interesantnu ilustraciju, zar ne?

    ReplyDelete