01 June, 2012

O biljkama i suncu

Opet kiša - taman smo postavili tendu na balkon da se zaštitimo od sunca a ono - kiša!

Jučer sam bojala jedan stari crtežić (koji se vidi u onom mom postu o tome kako nastaju moji crteži ) i evo danas se totalno uklapa s vremenom.



Baš smo imali sreće što se vikenda tiče jer da je ovako bilo, bilo bi grozno.

Ovih dana smo odlučili napraviti listu stvari koje moramo obaviti i ispunjavati ih jednu po jednu. Imamo sto ideja za stan, sve isplaniramo i onda prolaze dani, nećemo danas, nećemo sutra i dok se okreneš prošlo dva mjeseca.

Eto barem smo tendu kupili i stavili, krasna je, na žute i bijele pruge i totalno ide uz moj žuto-narančasti balkon :) Samo da je još sunca pa da mogu sjediti vani i guštati :) Mama mi je poslala hrpu sirupa od bazge, sad samo po tome rokamo ali savršeno bi bilo da ga ispijam na sunčanom balkonu s hrpom leda a ne ovako, skoro pod dekicom.

Pretprošli vikend sam si na placu kupila neki mali puzavi cvijet koji je, nakon što sam ga jedan dan zaboravila zaliti, totalno svenuo da bi (nakon što sam ga zalila) drugi dan bio sav hepi i rascvijetan i tako jedno dva puta i sad skužih da ga obvezno moram ujutro zaliti inače se odmah duri i zatvara cvijetiće :)



Ostale naše biljke tuširamo jednom tjedno - stavimo ih u kadu, sipamo im njihovu hranu u vodu, našpricamo ih dobro špricom od gore i pustimo da guštaju jedno pola sata tako pa ih onda vadimo van i sve su sretne i vesele cijeli tjedan. Ova je neka maza i moram ju gledati svaki dan ali mi je baš kjut s tim malim žutim cvijegićima :) Za sada stoji na postolju u maloj saksiji ali ju moram presaditi u veću.

Slično nam je bilo i s ovom živicom na slici - tako je slatka i mala bila kad smo ju nabavili i u jesen se sva smežurala, osušila, otpali listovi.. I ajd, reko ostavit ćemo ju, možda živne - i gle vraga nakon zime ne samo da se vratila u formu već je narasla na sve strane.. Sad pruža ručice prema kauču i moramo joj male lotrice za cvijeće nabaviti nek raste uz njih.

Upravo pronađoh službeno ime te živice - Muehlenbeckia axillaris - od sad ju zovem Beckie :D

Molim ako netko zna kako se ovi cvijetići žuti zovu da mi javi jer ona teta na placu mi je roknula neko ime koje kad sam guglala nema veze s tim cvijetom.

A sad dost brbljanja i iš raditi/učiti - što već tko mora :)

24 comments:

  1. i'd love to help. ali jedva znam svoje ime...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A siroče, sad će brzo kraj godine pa ćeš moć refillat batrije :)

      Delete
  2. nemam pojma, ali nakon kave idem na Flora rt (da, po ovoj kiši), pa ako vidim da se slično tamo prodaje, budem pitala prodavače

    ReplyDelete
    Replies
    1. E ja sam bila danas, baš je bilo puno ljudi! :)

      Delete
  3. Kod mene samo kaktusi uspjevaju. XD
    Vise ne znam sta je s ovim vremenom! Kisa...hoce-nece. Toplo-hladno. Za popizditisa.
    I should study.... Hmmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod nas je inače balkon ubojica - ili prži sunce na njemu ili puše toliko da sirote biljke odustanu od života.

      Delete
  4. Obožavam cveće, na prozoru imam nekoliko saksija ljubičica, a skoro se uselila jedna princeza - orhideja, koja je velika maza i svašta joj smeta i hoće koješta, tako da se oko nje vrti svet trenutno :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al zamisli, ja sam negdje čitala o orhidejama da u biti nisu tako nježne i krhke kako ih predstavljaju. Ali to mi razmazimo naše biljke pa se prave važne i sve im smeta :)

      Delete
  5. Prelijepi su cvjetići, ali ja nemam volje da se brinem o njima. Pa ni o kaktusu koji mi je jednom zalutao kao rođendanski poklon :D. Ti puzavci su presimpatični :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi smo napunili stan biljkama, bit će veselo ako nabavimo mačku xD

      Delete
  6. Ja volem kaktuse jer su otporni i ne treba im puno njege, za sve ostalo mama je majstor.
    Pokazat ću joj sliku ovog cvijeta možda zna šta je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam 2 mala kaktusa u dnevnoj ali s njima nemam nikakvih problema :)

      Delete
  7. jako slatki cvjetići! A tenda je baš kakva treba biti- bijelo-žuta! :) I ja svoje zalijevam svaki dan inače odmah uvenu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Velike biljke koje imamo ne traže svaki dan, njih jednom tjedno okupamo i sretne su ali ova mala izmišlja :)

      Delete
  8. Bas je lepo sto tako pazis na cvece. Inspirisala si me sad :) Mislim da bi mom cvecu trebalo malo cesce paznje. Zalivam ga redovno, ponekad tusiram, ali nista redovno tusiranje i hrana. Mozda zato stoji u mestu. Niti vene, niti raste :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod nas je klasika da se nedjeljom tuširaju :)

      Delete
  9. A gdje je slika balkona sa tendicom? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam dal da stavim, jer me mogu manijaci proganjati :D

      Delete
  10. o boze, ja sam pravi ubica biljaka, nista mi ne uspeva, a ja ih obozavam. mozda mi tvoji saveti upale.
    mnogo je sladak zucko :)

    ReplyDelete