28 March, 2012

Jutro



Volim ustati rano ujutro. Posebno ako nikuda ne moram ići. Volim miris ranog jutra u proljeće, dok auti i ljudi još nisu užurbano krenuli na sve strane. Osim onih siročića koji rade od 6 - toliko rano da njih vidim kako mile kao mravi prema stanici u pet ujutro ipak ne ustajem ako ne moram. Volim jutra kada mogu držati balkonska vrata ovorena i viriti van skrivena pod pokrivačem. Volim kada je ujutro još uvijek malo hladnije.



Ljubav prema ranom jutru sam stekla od malih nogu - ustati tako rano znači da se nešto događa, nekud se ide - što i nije bilo tako često. Prvo su to bila putovanja u Mađarsku gdje se išlo u shopping. Prije rata je bilo normalno da se po sve ide u Mađu. Harkanj i Pečuh su bile glavne destinacije. Sjećam se tih malih radosti kada smo slagali kutijice vajkrema po stolu nakon shoppinga a ja bih uvijek dobila i neke điđa-mođe za vezati/ukrašavati kosu :)

Onda je došla škola. Ja uvijek kažem da sam jugonostalgičar jer prvo što su napravili nakon rata je da su me poslali u prvi razred xD Živila juga i doba kad su me oblačili, hranili, dali da spavam koliko hoću i nisam o ničemu morala brinuti hehehe :) Enivejz, sa školom su došle prve ekskurzije koje obvezno prati rano ustajanje, stajanje pred školom dok se sunce tek stidljivo pojavljuje i, uz tisuću savjeta koje su nam roditelji davali, nervozno i uzbuđeno čekanje kada će taj bus napokon krenuti.



Kada sam krenula u srednju krenuli su i oni zli jutarnji predsati gdje smo uglavnom svi spavali ili završili na kavi (naznačenoj sa strelicom u ranijem postu o Osijeku :) Iako nikada nisam bila neki kavopija, ta jutarnja kafenisanja, strah kada skužite profesora da ide do pekare pa se nadate da neće zaviriti u kaf da vidi jel pol njegovog razreda tamo (možda je bio star ali čisto sumnjam da je bio glup, posebno jer je generaciju mog starijeg brata [koji je išao isti smijer] par godina ranije istjerao iz tog istog kafića), nadanja i filozofiranja o kojima se tamo raspravljalo.. Sve je to ostalo još jedna lijepa jutarnja uspomena.

Nakon srednje sam lapila godinu dana jer nisam mogla pronaći posao i ta jutra nisu bila tako krasna. Kada radite i imate slobodno biti doma puno je zanimljivije - imate love za trošiti, možete ići van, u shopping.. Ma možete i do Konzuma gledati novi prašak za pecivo. Kada završite srednju, nemate posao a starci skoro pa dekintiraniji od vas - onda je sranje (pardon maj frenč).


             Misty Morning (baš paše naziv i uz mene i uz post :)

Zato, kada sam pronašla posao i ponovno počela sudjelovati u tom jutarnjem životu, sam bila oduševljena. Iako sam već onda znala da to nije to zanimanje koje želim do kraja života, bila sam hepi kao nova godina svako jutro kad sam mogla potrpati stvari u torbu i biti opet dio tog ludog mravinjaka. Kako sam takva osoba da uvijek volim stići ranije (a u biti tako mi je i bus stizao u Os) uglavnom bih došla pola sata prije posla. Kad sam skužila da šefovi dolaze pet minuta prije početka počela sam jutra provoditi na Zrinjevcu. Moja firma se preselila nekih dva mjeseca kasnije u centar ali tada smo bili malo sa strane i tu je bilo moje jutarnje zen odmaralište.

Moj slanac i ja bi tu planirali što ćemo raditi u budućnosti, što sa tom silnom lovom od plaće (koja je prva 3 mj bila samo 2100kn a meni je izgledalo kao da mi danas date 10 000kn) i normalno - hoću li ikada pronaći onog pravog lika. Sanjarim ja tako ni ne znajući da će me dvije godine kasnije, dvije klupe dalje poljubiti upravo taj pravi lik :)



Sa poslom su došli i skupovi. Ah radosti kada smo prvi put išli na skup geodeta u Trogir! U autu kolegica, dva kolege i ja - savršeno! Tada nas je u firmi bilo još jako malo - pet šefova i pet radnika + tajnica. Isćekivala sam kada će me pokupiti ujutro kao i onda kada sam čekala kada će bus krenuti :) Kasnije nas je bilo više pa smo išli u četiri auta. Tako je bilo sva tri skupa i mislim da će mi to najviše faliti iz bivše firme - to druženje i zezanje i vožnja gdje naš auto zaobiđe drugi pa si mašemo i sviramo, pa sretnemo kolege iz katastra iz nekog drugog grada pa njima sviramo i mašemo :) Kao djeca. Ali kog briga, skup je, tri-četiri dana mira i uživanja na moru = savršeno!

Zadnja jutra su ova sada. Radim što volim, živim gdje volim, živim sa onim kojeg volim i ujutro izađem zaliti svoje cvijeće i slušam cvrkutanje i gledam što je u kojem vrtu procvalo. Volim jutro. I baš me zanima što će još buduća jutra donjeti :)

25 comments:

  1. i ja volim jutra. tad je još sve relativno mirno, i kako god da se kasnije dan razvije, imam vrijeme za sebe, kad uživam u izlasku sunca( ako je sunčano), pijem kavu i punim se dobrom energijom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uf najbolja energija ta od ranojutarnjih sunčevih zraka :)

      Delete
  2. možemo osnovati neki klub ljubitelja jutra. obožavam jutro, pogotovo sada, kad su još svježa i nagovještaju topao, ali ne prevruć ili sparan dan...

    i moram se osvrnuti na ovog profesora... ja sam tip koji svoje klince ne samo izvlači iz kafića, nego i skida s busa ako prerano krenu kući. ako sam im razrednica. u ostalim slučajevima su spašeni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, preko ljeta kad ustanem sva zaljepljena kao da ni nisam spavala i nije tak krasno, sada je najbolje :)

      hahaha blago tvojim klincima s tobom :)

      Delete
  3. Najlepse jutro je kad se vratis od zubara, shvatis da te vise nista ne boli i da ti je upravo poceo dan iako je proslo 11 :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ne slušaj je! bolje joj je zbog šopinga, a ne zbog zubara! vidjela na njenom blogu! :)))

      Delete
    2. hahaha Biči xD Ne izdavat druge blogerice! :D

      MPL nema niš bolje kad izađeš od zubara pa se osjećaš kao da si ne znam što napravio jer si bez straha to prošao hehe :)

      Delete
  4. Joj baš mi je lijep post :) Pogotovo jer kod tebe znam i gdje se što nalazi, čujem svako malo neku riječ koju sam davno prestala koristiti, mogu te zamisliti kako pričaš onako polako i razvučeno... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E tu si se zeznula, ja jako brzo pricam, svi mi uvijek govore da usporim :D Nekad mi od brzine mozak zapne pa pocnem onak e e e e onda me moj D zeza, kaze da zvucim kao trknuti robot kojem je neki kotacic ispao xD

      Delete
  5. Jaooo i ja volim jutra, baš to neki dan prijateljici govorim. najljepše mi je kad npr. subotom skroz rano ustanem, a vani nigdje nikoga, još je hladnjikavo, divota. I dok drugi spavaju, ja volim prošetati do svojih najdražih shs :)) samo razočaram se kad dođem i shvatim da ima onih koji još ranije ustanu.

    ReplyDelete
  6. Ko rano rani dvije sreće grabi! Nema mi ništa ljepše odv svježeg proljetnog ili ljetnog jutra, i još kada sam ja jedina ustala, napravim sebi čaj, uzmem knjigu i na terasu, milina.

    ReplyDelete
  7. Ja nisam jutarnji tip, ali priznajem da mi je drago ustati rano, kad nemam obaveza, i ljenguzati, raditi šta hoćeš.

    Ovo tvoje o radnicima i neradnicima ujutro me podsjetilo na ovo:
    http://ilol.co/upload_pic/3566.jpg

    ReplyDelete
  8. jutro je moj omiljeni dio dana definitivno, dakle, između sove(noćni tip) i ševe (jutarnji tip), ja sam tip ševe, a ti sad to shvati kako hoćeš :) A što radiš, btw? U struci?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po zanimanju sam geodetski tehničar, završila sam tečaj grafički dizajn a radim level design iliti pravim nivoe za komp. igre trenutno :) Katica za sve kako moj buraz kaže xD

      Delete
  9. Ja obozavam jutro u prolece, a leti znam ustati pre svitanja jer je to meni nekako magicno...pre buke, jos kad te neko zagrli! Ih! :)
    Super tekstic draga! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekako je cijeli dan bolji kad se rano ustane a ne kad se probudim u 11 pa kao da mi je pol dana prošlo bezveze :)

      Delete
  10. Meni nema ništa gore od jutra. Dobro, malo nekih stvari, ali opet. Stvarno i definitivno nisam jutarnji tip. Ugh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma to je zato jer ni ne ustanes ujutro pa ne znas kak je krasno :)

      Delete
  11. Dugo sam mrzila jutra i rano ustajanje, ali se to kroz zadnjih par mjeseci totalno promijenilo. Sad sam prva budna i totalno uživam u mirnoći jutra (pogotovo u ovom malom gradu) dok ne krene sav kaos kojeg nosi dan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A vidi, jutro je kad pocne dan - u pol zime je to u 10, u proljece je u 7 ;)

      Delete