Prvo sam izvadila moju kuharicu - mala je ali je prva i vjerojatno će mi uvijek biti najdraža. Totalno sam zagovornik pisanja recepata ručno u "bilježnice" s receptima. Moja baka je pisala tako, moja mama piše a sada i ja pišem svoju. Recepte nalazim na netu, najčešće na Coolinariki (kako su samo žene kuhale prije te stranice, ne znam ) ali nakon što recept prođe testiranje isprintan na papiru - ako valja ide u bilježnicu s receptima.

Ručak je bio ražnjići + punjeni šampinjoni + zelena salata. Receptiće imate na Coolinariki ali ja sam to sebi malo modificirala. Koristila sam ovako:
2 svinjska odreska
4 manja krumpira
1 veliku zelenu papriku
8 većih šampinjona
1 crveni luk
pola mrkve
1 režanj češnjaka
1 žlica vrhnja
ulje, papar, vegeta, vegeta za piletinu, peršin
Prvo očistite sve povrće - odvojite "nožice" od klobuka, ogulite krumpire i mrkvu, očistite luk, češnjak i papriku. Nasjeckate luk, mrkvu, "nožice" šampinjona i češnjak na što sitnije, krumpir na tanke kolutiće a meso i papriku na kockice. Ja uglavnom meso onda stavim u malu plastičnu posudu, posipam gore svim začinima (vegeta za piletinu, malo soli, malo papra) i to dobro izmješam i ostavim da stoji. U drugu posudu sam stavila kolutiće krumpira i kockice paprike, pa na to nabacila vegetu, papar i peršin i to dobro izmješala rukom da se kolutići ne polome. Možete dodati i crvenu slatku papriku ali meni to nekako ne odgovara.
Nanižete ražnjiće - krumpir, meso, paprika. Možete naravno dodati još stvari gore ali sam danas pravila jednostavniji ručak pa mi se nije dalo :)
Zamotah pleh u alufoliju, poslagah gore ražnjiće i to je to što se njih tiče.

Pored njih poslagala sam očišćene i oprane klobuke šampinjona. Zatim sam u maloj "fandlici" kako mi to zovemo, zagrijala ulje, nabacila na njega luk i češnjak, pa zatim narezane "nožice" i mrkvu. Sve to malo dinstate dok ne omekša pa dodate deci vode i začine ( vegeta, papar, sol ) pa kuhate dok voda ne ispari. Zatim dodate žlicu vrhnja i još kuhate 2-3 min.
Malom žlicom punite klobuke. Na vrh možete dodati naribanog sira, ali sam ja to ovaj put izostavila.

Sve skupa nabacite u pečnicu i sad - recept kaže 20 minuta na 180 ali je kod mene bome bilo 45 min (25 na 180, 20 na 200) s opcijom gore-dolje grijanje a zadnjih 10ak min i s ventilatorom. Onda mi je krumpir malo počeo zagorjevati pa sam vratila na gore-dolje opciju (nemam pojma službeni naziv). Uglavnom ovo odokativno morate, ovisi o pečnici :)

Dodajte zelenu salatu i eto mljac ručka. Puno prtljanja ali je prefino :)

Eto toliko od mene za danas (ovaj puta za ozbiljno), ugodno veče vam želim i super vikend :) ♥
Mljac!! Super mi je taj koncept s pisanjem recepata u bilježnicu, to mi ima nekako posebnu čar :) Isto kao i slike u foto albumu, umjesto na kompu u nekom folderu.. ugodan vikend!
ReplyDeleteSlažem se potpuno, i ja fotkice dam razviti i napravila sam album za sebe i D jer nismo imali ni jednu slikicu isprintanu. A komp nek rikne, ostali bi bez svih slika. Na kraju skužiš da na kompu imaš 500 slika a nikad ih ne gledaš, a album nek ima 50 uvijek je drag za prelistati :)
Deletejaoooooj, što mi radiš na uranak?!? huh, apetit mi je već sad do neba!
ReplyDeleteEvo sad mi se vratilo za kaznu, dođoh pročitati komentare i sad sam i ja gladna xD
DeleteUuu izgleda skroz finooo, čim ima šampinjona i zelene salate ja sam za :D
ReplyDelete