02 March, 2012

Kuvarice manje postova pishi..

Danas sam tako dobre volje da će na kraju biti dva posta :) D je otišao s legama na kavu a ja se zavalila na kauč s laptopom, nakon što me Jillian izmaltretirala. Imam još nekog posla za dovršiti pa rekoh da iskoristim vrijeme, jer znam da preko vikenda nema šanse da stignem. Dođoh vam pokazati što sam danas kuhala. Ovo mi je inače ručak od "otpadaka", jer sam napravila od sastojaka koji su mi ostali od ostalih ručkova iz ovog tjedna.

Prvo sam izvadila moju kuharicu - mala je ali je prva i vjerojatno će mi uvijek biti najdraža. Totalno sam zagovornik pisanja recepata ručno u "bilježnice" s receptima. Moja baka je pisala tako, moja mama piše a sada i ja pišem svoju. Recepte nalazim na netu, najčešće na Coolinariki (kako su samo žene kuhale prije te stranice, ne znam ) ali nakon što recept prođe testiranje isprintan na papiru - ako valja ide u bilježnicu s receptima.



Ručak je bio ražnjići + punjeni šampinjoni + zelena salata. Receptiće imate na Coolinariki ali ja sam to sebi malo modificirala. Koristila sam ovako:

2 svinjska odreska
4 manja krumpira
1 veliku zelenu papriku
8 većih šampinjona
1 crveni luk
pola mrkve
1 režanj češnjaka
1 žlica vrhnja
ulje, papar, vegeta, vegeta za piletinu, peršin

Prvo očistite sve povrće - odvojite "nožice" od klobuka, ogulite krumpire i mrkvu, očistite luk, češnjak i papriku. Nasjeckate luk, mrkvu, "nožice" šampinjona i češnjak na što sitnije, krumpir na tanke kolutiće a meso i papriku na kockice. Ja uglavnom meso onda stavim u malu plastičnu posudu, posipam gore svim začinima (vegeta za piletinu, malo soli, malo papra) i to dobro izmješam i ostavim da stoji. U drugu posudu sam stavila kolutiće krumpira i kockice paprike, pa na to nabacila vegetu, papar i peršin i to dobro izmješala rukom da se kolutići ne polome. Možete dodati i crvenu slatku papriku ali meni to nekako ne odgovara.

Nanižete ražnjiće - krumpir, meso, paprika. Možete naravno dodati još stvari gore ali sam danas pravila jednostavniji ručak pa mi se nije dalo :)

Zamotah pleh u alufoliju, poslagah gore ražnjiće i to je to što se njih tiče.



Pored njih poslagala sam očišćene i oprane klobuke šampinjona. Zatim sam u maloj "fandlici" kako mi to zovemo, zagrijala ulje, nabacila na njega luk i češnjak, pa zatim narezane "nožice" i mrkvu. Sve to malo dinstate dok ne omekša pa dodate deci vode i začine ( vegeta, papar, sol ) pa kuhate dok voda ne ispari. Zatim dodate žlicu vrhnja i još kuhate 2-3 min.

Malom žlicom punite klobuke. Na vrh možete dodati naribanog sira, ali sam ja to ovaj put izostavila.



Sve skupa nabacite u pečnicu i sad - recept kaže 20 minuta na 180 ali je kod mene bome bilo 45 min (25 na 180, 20 na 200) s opcijom gore-dolje grijanje a zadnjih 10ak min i s ventilatorom. Onda mi je krumpir malo počeo zagorjevati pa sam vratila na gore-dolje opciju (nemam pojma službeni naziv). Uglavnom ovo odokativno morate, ovisi o pečnici :)



Dodajte zelenu salatu i eto mljac ručka. Puno prtljanja ali je prefino :)



Eto toliko od mene za danas (ovaj puta za ozbiljno), ugodno veče vam želim i super vikend :) ♥

5 comments:

  1. Mljac!! Super mi je taj koncept s pisanjem recepata u bilježnicu, to mi ima nekako posebnu čar :) Isto kao i slike u foto albumu, umjesto na kompu u nekom folderu.. ugodan vikend!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se potpuno, i ja fotkice dam razviti i napravila sam album za sebe i D jer nismo imali ni jednu slikicu isprintanu. A komp nek rikne, ostali bi bez svih slika. Na kraju skužiš da na kompu imaš 500 slika a nikad ih ne gledaš, a album nek ima 50 uvijek je drag za prelistati :)

      Delete
  2. jaoooooj, što mi radiš na uranak?!? huh, apetit mi je već sad do neba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo sad mi se vratilo za kaznu, dođoh pročitati komentare i sad sam i ja gladna xD

      Delete
  3. Uuu izgleda skroz finooo, čim ima šampinjona i zelene salate ja sam za :D

    ReplyDelete